1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

amd 5000+ black temps

Discussion in 'PC hardware help' started by wabashman, Jan 16, 2008.

  1. wabashman

    wabashman Active member

    Joined:
    Apr 30, 2006
    Messages:
    7,381
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    hey guys, i just got a new processor today, amd 5000+ black edition, its currently running at 3.08 with no problems at all with a freezer pro 7 cooling it. the temps are anywhere from 5-10 degrees celcuis when doing minimal stuff, surfing the net, Word, etc. however my old process amd 4200+ would run about 17-22 degress doing the same stuff with the same cooler. so i guess my question is do the temps of the new one seem correct, or could the program be reading the temps wrong and they are actually higher. the program im using is 'core temp'
    thanks in advance
     
  2. Waymon3X6

    Waymon3X6 Regular member

    Joined:
    Mar 9, 2006
    Messages:
    2,193
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    7-10C, that's it? For sure that's a mistake. What program are you using?
     
  3. GrandpaBW

    GrandpaBW Active member

    Joined:
    Feb 28, 2004
    Messages:
    3,735
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    68
    5-10 degrees celcius? No way. I haven't seen temps that cool since I stepped outside, earlier today!
     
  4. wabashman

    wabashman Active member

    Joined:
    Apr 30, 2006
    Messages:
    7,381
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    thats what i thought to. what programs would you suggest to monitor the temp, preferably a free one. and the program i am using currently is 'core temp'
     
  5. Waymon3X6

    Waymon3X6 Regular member

    Joined:
    Mar 9, 2006
    Messages:
    2,193
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    ahh core temp... That one is kinda weird. On some occasions it seems to monitor temps way above every other program, which usually causes alarm.

    Try speedfan, motherboard monitor 5 and everest ultimate edition(trial)
     
  6. wabashman

    wabashman Active member

    Joined:
    Apr 30, 2006
    Messages:
    7,381
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    ok, just got speed fan, it says its running around 22-26, which seems normal for me now. thanks for the help guys, i knew something was wrong with those readins.
     
  7. Waymon3X6

    Waymon3X6 Regular member

    Joined:
    Mar 9, 2006
    Messages:
    2,193
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Yeah, although 22-26 is still quite cool for a stock HSF, it is definitely more in the ball park of where things should be.
     
  8. marsey99

    marsey99 Regular member

    Joined:
    Aug 13, 2006
    Messages:
    1,398
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    low 20s is about right for that chip under a f64 pro.

    what volts you goty it running on?
     
    Last edited: Jan 17, 2008
  9. Waymon3X6

    Waymon3X6 Regular member

    Joined:
    Mar 9, 2006
    Messages:
    2,193
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Oh, he's running a aftermarket cooler.... Read past that. Sorry!
     
  10. wabashman

    wabashman Active member

    Joined:
    Apr 30, 2006
    Messages:
    7,381
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    its running on defual voltage, didnt want to over volt it yet. im happy with it running at 3.1 now. but ya, it is an aftermarket fan (its freaking huge too, lol).
     
  11. marsey99

    marsey99 Regular member

    Joined:
    Aug 13, 2006
    Messages:
    1,398
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    seems about right then, you should get abot 3.3ghz when you up the volts.
     
  12. wabashman

    wabashman Active member

    Joined:
    Apr 30, 2006
    Messages:
    7,381
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    what voltage would you suggest that would be 'safe' for it also?
     
  13. lowpro804

    lowpro804 Member

    Joined:
    Oct 26, 2007
    Messages:
    92
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    really though you do have quite a powerfull CPU as it is but just speaking from personal issues i would leave it alone untell you really really need to do so ......or do you have something that demanding already ........its safer especialy untell you get something to monitor your temp correctly.
     
  14. wabashman

    wabashman Active member

    Joined:
    Apr 30, 2006
    Messages:
    7,381
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    so after looking around with speed fan 4.33 a lil bit, im curious to what temperature #3 actually monitors. as this is a really high temp, and would like to cool it down, but i dont know what it is.
     
  15. Waymon3X6

    Waymon3X6 Regular member

    Joined:
    Mar 9, 2006
    Messages:
    2,193
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Don't worry about that. It's just a glitch or something in the program. I have that problem too.
     

Share This Page