1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ASPI / which version? / Force?..forum notes no help

Discussion in 'CD-R' started by mrlewp, Mar 2, 2004.

  1. mrlewp

    mrlewp Member

    Joined:
    Jan 6, 2004
    Messages:
    71
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Yes, I read all the discussions about ASPI drivers, and there is no final word as I can see. We're always told to get latest drivers/patches/updates etc.etc.
    So, I installed the newest ASPI. Now I read that there are problems?? with XP even??
    Some say go back to 4.60 ...same as ForceASPI ??
    Even link to Force ASPI now says..."get latest Adaptec ASPI instead!!!??? Come on....what do we make of all this. I cant burn a working VCD or mp3 disc lately. Please...anyone feel confident in making the correct fix here?
     
  2. Nephilim

    Nephilim Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 13, 2003
    Messages:
    14,942
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    4.60 is generally regarded as the best and most compatible version.
     
  3. scsidrv

    scsidrv Member

    Joined:
    Mar 2, 2004
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    The problem that everyone is having with the adaptic aspi drivers in winxp and win2000 is that they don't make all of the required reg entries........

    1. Check you previous installation

    * run ASPICHK (included in the aspi_v471.exe )
    * if WOWPOST.EXE or WINASPI.DLL show up and you are running winXP then search
    for those files in your windows directory (inc subdirs and hidden files)
    and DELETE them they are not needed for aspi on XP.


    2. install ASPI 4.71 ( or later ) from adaptec

    http://www.adaptec.com/worldwide/support/
    drivers_by_product.html?sess=no&cat=%2fProduct%2fASPI-4.70&prodkey=ASPI-4.70

    Use the INSTALL.BAT to install after unzipping to make sure the
    correct files only are installed.



    3. Windows NT/2K/XP MUST have these reg keys added if they aren't allready,
    otherwise some apps ( EAC, audiocatalyst, CDRWIN )wont show any aspi devices at all :



    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32\Parameters]
    "ExcludeMiniports"=""

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32]
    "ErrorControl"=dword:00000001
    "Start"=dword:00000002
    "Type"=dword:00000001


    double click the included .reg file to add these if you are not
    experienced editing the registry, as the adaptec installer
    currently doesn't set all of these up, this is the source
    of everyones problems.

    4. reboot.


    This has worked on EVERY XP/2K box I've tried
    but, if it still doesn't work, try changing "Start"=dword:00000002
    to "Start"=dword:00000001 in the .reg file then run it again,
    and then reboot.

    if you don't want to go thru all of this then the url below will take you to his (yakumo's) site and you can pick up the included little file (I have it but can't put it in this thread) that will do it for you......


    Yakumo
    www.clan-unreal.com
     
  4. scsidrv

    scsidrv Member

    Joined:
    Mar 2, 2004
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11

Share This Page