1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

avi to dvd

Discussion in 'Video to DVD' started by ProBaller, Apr 7, 2007.

  1. ProBaller

    ProBaller Regular member

    Joined:
    Sep 29, 2005
    Messages:
    157
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    what is the fastest and most effiecient software to convert video files to dvd, i am now using convertxtodvd, but its too slow.
     
  2. binkie7

    binkie7 Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    18,496
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    ConvertXtoDVD is one of the faster and better ones out there.

    Check this setting. Go to settings>encode. If encoding quality is set to high quality will take a little longer. You can change it to medium quality.

    How slow is slow? What are your pc specs?
     
  3. DJackhole

    DJackhole Member

    Joined:
    Apr 7, 2007
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    If there is a faster one-click app out there...let everyone else know. Cuz I haven't seen one.

    There are faster standalone encoders out there, but then you still have to author the encode. ConvertXtoDVD is automatic one-click, and I haven't seen anything faster.
     
  4. ProBaller

    ProBaller Regular member

    Joined:
    Sep 29, 2005
    Messages:
    157
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    alright but my specs are 2.8ghz 512 gb ram 160 gb harddrive, and onboard graphics card ;(
     
  5. binkie7

    binkie7 Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    18,496
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    Not bad at all on the specs - my guess with those would be 1 hr to covert say a 700mb avi w/ medium quality in ConvertX.

    How long is is taking you?
     
  6. ProBaller

    ProBaller Regular member

    Joined:
    Sep 29, 2005
    Messages:
    157
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    goddamn, howd you know that??? i just converted a file right now of that size
     
  7. binkie7

    binkie7 Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    18,496
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    lol
    When I use 2.8 ghz w/ 1 gig ram and it takes me say 50 mins w/ those settings in ConvertX. So 1/2 the ram just added some time.
     
  8. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    ok i got a question about ConvertXtodvd.i just had ran a AVI through convertx. got my VOB files burnt it to a disc playedit on my computer everything looked great. took it out and put it in my dvdplayer. it then was in black and white and wasnt centered on the TV and looked kinda scrambled? but before i ran it in convertx i did run it through fixvts. should i have not done this???
     
  9. attar

    attar Senior member

    Joined:
    Jun 17, 2005
    Messages:
    11,504
    Likes Received:
    29
    Trophy Points:
    128
    I bring the output from Convertx into DVD Shrink.
    If Shrink accepts the files without complaint, then I know they are 100% good.
    I click 'Backup!' and tell it to burn the DVD with DVD Decrypter.
     
  10. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    ok thanks ill try that. i did just do the orignal file from convertx. still got the same out come, but heres whats odd i have 3 other dvdplayers in my house and it plays on them
     
  11. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    well going with shrink and burning with imageburn didnt work either, but it still plays on 3 of the dvdplayers and a PS2, but not the 1 dvdplayer on my main tv... i aint never had this problem before
     
  12. attar

    attar Senior member

    Joined:
    Jun 17, 2005
    Messages:
    11,504
    Likes Received:
    29
    Trophy Points:
    128
    So, it plays ok on the PC and three standalones plus a PS2, but not on one player.
    It will play previously burned disks without complaint?Just hates new ones?
    If so I think the Nero Forum would advise to burn at a maximum of 4X on Verbatim and see if anything changes.
     
  13. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    thats just it i took another movie i just burnt on the same media and it played with no problem its just this movie i converted it from a AVI to VOB instead of the normal disc to disc or rip to HDD the burn
     
  14. binkie7

    binkie7 Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    18,496
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    @cincryrob
    I'd skip the FixVTS with ConvertX - just let ConvertX do it's thing.
    Check in ConvertX for this setting - settings>tv format. Have it set to NTSC. Might not be the problem though but it what I leave mine set at.
     
  15. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    funny you should say that binkie7. greensman just sent me a pm about divxtodvd and said the same thing about the NTSC. ive never messed with any of the setting's yet. when i get hopme i will look into that i bet a soda thats it right there....thanks you guys/gals are great
     
  16. binkie7

    binkie7 Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    18,496
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    How about smirnoff bet instead of a sode :0)
    I think ConvertX by default is set to automatic for TV format - I seem remember changing it to NTSC.
    DivXtoDVD is the free version of ConvertX - not updated anymore that I know of but still good too.
     
  17. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    smirnoff it is, but i'll warn ya it might be half empty by the time you get it...lol ill give it a try when i get home... so what your saying is. by default its set for tv format and i need to change it to NTSC right????
     
  18. binkie7

    binkie7 Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    18,496
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    lol

    Yeah when you get home you'll see what I mean - for TV format only 2 dropdowns - video standard and tv screen. Change video standard to NTSC from automatic. That might do the trick with the 1 player.
     
  19. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    when ya want that smirnoff and what flavor or just the straight vodka??lol chosed the force NTSC let it convert and whamo(new word for the day) plays great on all my players now.... thanks Binkie7 your the best
     
  20. binkie7

    binkie7 Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    18,496
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    lol - the orange flavor or some nice absolute :)

    Glad that did the trick for ya cincy!
     

Share This Page