1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Bootable Recovery Disk

Discussion in 'Windows - General discussion' started by emdadhul, Dec 23, 2007.

  1. emdadhul

    emdadhul Member

    Joined:
    Oct 20, 2007
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
     
  2. johney69

    johney69 Regular member

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    119
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
  3. geestar20

    geestar20 Active member

    Joined:
    Mar 5, 2004
    Messages:
    2,995
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    66
    I personally use Acronis to make all my images as I can create a bootable thumb drive. Nero can create the same and Norton Ghost. aswell as many other apps.

    Are you willing to pay for a good app or just looking for a freee one?
     
  4. emdadhul

    emdadhul Member

    Joined:
    Oct 20, 2007
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Thanks for the reply guys to answer your question i am look to get a free one

    Thank you
     
  5. geestar20

    geestar20 Active member

    Joined:
    Mar 5, 2004
    Messages:
    2,995
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    66
    What I can do is send you the files for a bootable disc made from Acronis. All you need to do is burn those files to a cd and restart your pc with the bootable CD and your ready to mak your image.

    It taks a bit to get used to but once you get it, its as easy as pie.

    PM me if you want those files.
     
  6. techman2

    techman2 Guest

    You could try ghost that makes an image of a drive only 2gb of a 80gb HDD you can esaly burn that to a dvd

    Sorry, plz excuse my spelling
     
  7. Emenence

    Emenence Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I dont understand how it can do that. How come every image file I have of a game is like 5gb. How can all your data be on a 2gb thumb drive? I can put 50 gb of music onto there too? I dun understand.
     
  8. geestar20

    geestar20 Active member

    Joined:
    Mar 5, 2004
    Messages:
    2,995
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    66
    Its called "Compression"

    Besides, we are not talking about games here.

    Have you created a ghost image of your drives -Emenence-?
     
    Last edited: Dec 25, 2007
  9. emdadhul

    emdadhul Member

    Joined:
    Oct 20, 2007
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    guy guys i still dont understand please can you help me thanks
     
  10. Emenence

    Emenence Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    no I havent. I know what compression is. How come I can't download a 5 mb file that has 5gb of compressed data on it then, but you can compress your entire hd onto 2gb ....
     
  11. MightyOne

    MightyOne Member

    Joined:
    Jun 2, 2005
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Best way to set up your PC.
    2 physical drives...and if u have one...make 2 partitions.
    Install OS and important programs.
    Install programs to C drive
    Put data in D drive (2nd partition)
    Even Move MY DOCUMENTS to the 2nd partition (in xp, right click My Documents folder and select MOVE)
    Boot from Acronis boot disc.
    Make image with Acronis to external USB Drive, 2nd drive or Secure Partition.
    (I do both - Secure partition is faster...but USB drive is better incase harddrive gets physically screwed up - then u lost your image)
    Then put in games.

    Acronis will compress the data and only the data. If u have 160 Gig drive...but only 6 Gig is used...then your image will be around 2 or 3 gig.

    Don't make image with all your games installed...it will be HUGE Image...unless u really want to...like your favorite game...u play all the time.

    Actually...i usually make a separate partition 4x the amount of ram and put the swap file there. This helps with fragmentation.
     
  12. Emenence

    Emenence Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I keep hearing people talk about a swap file. Do I need a "swap" partition or not? I have 4gb of ram and vista. Is it better to have swap partition? How do I make a swap partition and what does it do?
     

Share This Page