1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Cant read cd's only DVD's help??!?

Discussion in 'DVD±R for advanced users' started by ishwan, Oct 25, 2007.

  1. ishwan

    ishwan Member

    Joined:
    Jun 12, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi i have a Dell inspiron 6000, and have just had to install a new hard drive in it, the problem i have is that it wont read cd's, ive managed to install windows vista from a dvd, as my XP disk will not read (as its a cd) however, i cannot instll aything else from cd - but when i put a dvd in the drive it runs straight away.

    Can anyone help me?

    Please!
     
  2. Rotary

    Rotary Senior member

    Joined:
    Apr 10, 2003
    Messages:
    8,353
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    is the xp cd a copy cdr? can you play origianl cd's ?

    have you got a ASPI layer installed?

    were there any drivers for the drive?

    try updating the firmware
     
    Last edited: Oct 25, 2007
  3. ishwan

    ishwan Member

    Joined:
    Jun 12, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    no the xp is an original.

    Not sure what a ASPI layer is - explain?

    There are drivers installed and i have also downloaded new ones from the dell website, and installed these same problem though.
     
  4. Rotary

    Rotary Senior member

    Joined:
    Apr 10, 2003
    Messages:
    8,353
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    Last edited: Oct 25, 2007
  5. ishwan

    ishwan Member

    Joined:
    Jun 12, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi mate,

    i;ve downloaded fromthe link you sent, but nothing still.

    The download i got from dell wa sony - firmware, this made no difference after installing it and restarting.

    The device manager says the device is working properly, however i'm not sure what the DMA is or how to check if this is enabled?
     
  6. Rotary

    Rotary Senior member

    Joined:
    Apr 10, 2003
    Messages:
    8,353
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    in device manager it could be under controllers or ide tabs? sorry been awhile..

    did you reboot pc for aspi layer? and go back to install folder and click aspichk.exe to check its installed ok
     
    Last edited: Oct 25, 2007
  7. ishwan

    ishwan Member

    Joined:
    Jun 12, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    ok - found it.

    it lists as follows:

    ATA Channel 0
    ATA Channel 1
    Intel(r) 82801FBM Ultra ATA Storage Controllers - 2653

    all of which are working properly
     
  8. Rotary

    Rotary Senior member

    Joined:
    Apr 10, 2003
    Messages:
    8,353
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    ok somewhere in there should say DMA or PIO

    maybe in channel 0 or 1 ?

    did you reboot pc for aspi layer? and go back to install folder and click aspichk.exe to check its installed ok

    ======================

    EDIT

    when you installed the new xp install, you did install the motherboard chipset drivers disc in? this could be your problem!

    if not here all here
    http://support.dell.com/support/dow...=en&s=gen&SystemID=INS_PNT_6000&os=WW1&osl=EN

    if the cd drive is old may need cleaning or just had its day?
     
    Last edited: Oct 25, 2007
  9. ishwan

    ishwan Member

    Joined:
    Jun 12, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hiya,

    right the ATA Channel 0 and ATA Channel 1 have both got DMA enabled.

    I've rebooted now as i never did that before and ran the check file, however it has come up saying it cannot be run.

    Also sorry i forgot to mention that, i am running on a copy of vista at the mo (saved on a dvd) so my xp is not installed (on CD)
     
  10. Rotary

    Rotary Senior member

    Joined:
    Apr 10, 2003
    Messages:
    8,353
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    hmm could be a vista thing, sorry thought you were on xp

    im at a loss with vista may need vista drivers???
    im pretty much done cant think of anything else but others may jump in and have alook see for you...
     
  11. ishwan

    ishwan Member

    Joined:
    Jun 12, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    ok mate - thanks for the advice anyway.

    cheers
    scott
     
  12. Rotary

    Rotary Senior member

    Joined:
    Apr 10, 2003
    Messages:
    8,353
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    116
    could try uninstalling the controllers in device manager and reboot
     
  13. hobbit112

    hobbit112 Regular member

    Joined:
    Feb 13, 2006
    Messages:
    869
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Could be a dead drive.

    I have a Sony DRU-800A that only recognizes dvds. I think the laser for the cd(there's one for each) died.
     

Share This Page