1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Cd and dvd drive don't detect cd

Discussion in 'PC hardware help' started by frit, Jan 22, 2005.

  1. frit

    frit Member

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    this problem i had the minute after i formatted my hard drive and reinstalled windows XP. When i insert a cd in my cd or dvd drive, windows doesn't detect the cd and i can't acces it. Sometimes i get an error : drive not ready. Both cd and dvd drive are detected in windows and before i formatted my hard drive everything worked perfect.
     
  2. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,008
    Likes Received:
    77
    Trophy Points:
    128
    any exclamation marks in device manager??. remove drives from device manager than restart windows to load it's own drivers
     
  3. frit

    frit Member

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    i already tried that but no difference, and there were/are no exclamation marks in device manager .
     
  4. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,008
    Likes Received:
    77
    Trophy Points:
    128
    reseat all drive cables both on drives & on motherboard. physically disable a drive than restart computer to see if windows sees other drive & a disk. try that with other drive too. which drive is master & slave & on what cable
     
  5. Divinus

    Divinus Guest

    This sounds like a jumper problem. Albeit, if it worked before I have no idea why it wouldn't now. Especially if you haven't changed anything.

    I had the same problem in one of my older PCs when I set the DVD-Rom and the CD Burner both to master. They'd come up in XP but neither of them would work.
     
  6. frit

    frit Member

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    if it worked before, it has to work now ! it had to got something to do with windows. I tried updates, etc
     
  7. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,008
    Likes Received:
    77
    Trophy Points:
    128
    did you load sp2???
     
  8. frit

    frit Member

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    i never installed or downloaded sp2. Automatic updates ar disabled, and i've checked it, it is not installed.
     
  9. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,008
    Likes Received:
    77
    Trophy Points:
    128
    try reloading windows on top of self to see if fix problem
     

Share This Page