1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Downgrading Ps3 4.00 to 3.55 PS3 not reconizing file

Discussion in 'PS3 - Modding & Hacking' started by Smoke823, Jan 11, 2012.

  1. Smoke823

    Smoke823 Member

    Joined:
    Jan 11, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I put the usb stick in the Ps3 with it set up as PS3/UPDATE/PSPUPDAT.PUP the original sony firmware and I go into settings and update I get the message "No applicable data found" so I seen something where you can do it by disk so I burned it to disk still getting the same message.Sorry if this has been posted before I couldnt find it any advice?
  2. AfterDawn

    AfterDawn Advertisement

  3. bigo93

    bigo93 Regular member

    Joined:
    Mar 11, 2008
    Messages:
    1,354
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    What's the current fw on your PS3?
    Which fw are you trying to update to?
    Where did you download the pup file from?
  4. Smoke823

    Smoke823 Member

    Joined:
    Jan 11, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    My current firmware is 4.00 im trying to downgrade to 3.55 and I got the pup file from a link on this site
  5. bigo93

    bigo93 Regular member

    Joined:
    Mar 11, 2008
    Messages:
    1,354
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    err, have you bought a downgrader?

    You need to use a dongle which can downgrade the firmware, not us "update" to a lower firmware.

    Also what was the original firmware of the PS3 when you bought it? I hear you cannot downgrade lower than the firmware it was originally shipped with. eg if the PS3 had 3.70 out of the box, you cannot downgrade to 3.55
    Last edited: Jan 12, 2012
  6. Smoke823

    Smoke823 Member

    Joined:
    Jan 11, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Dont mean to sound dumb but I dont know what that is sorry I downloaded the file from a PC and put it on a usb stick
  7. bigo93

    bigo93 Regular member

    Joined:
    Mar 11, 2008
    Messages:
    1,354
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    It's a dongle which you have to use to downgrade the firmware, the ps3 will not "update" to a lower firmware.

    So like the ps3yes pro, e3, teensy, etc.
  8. Smoke823

    Smoke823 Member

    Joined:
    Jan 11, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I dont remember what the original version was my son hooked it up and it asked to upgrade so he did and it updated to 4.00 so I guess Ill never know now.But we just brought it new and this dongle where do I get it?
  9. bigo93

    bigo93 Regular member

    Joined:
    Mar 11, 2008
    Messages:
    1,354
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Well I havent looked downgraders as I have not had to do it myself. now the e3 flasher apparently finally does dual boot, but it costs $80 and i dont know if you still get the esata hdd thinggy.

    Now they suggest you downgrade your ps3 to 3.55 and put 4.0 on their flasher's nor, but as someone pointed out on the ps3hax site, it would be much simpler to keep 4.0 on the ps3 and not downgrade whilst installing 3.55 on the flasher.

    Again I have not done this myself or own one, so you'll have to check somewhere else or someone else may help you.

    This forum is kindda slow right now, if you want more details and a faster response try www.ps3hax.net and post on the forums there, they seem to be more active.


    Oh and the dual boot mean you have 2 firmwares as you cannot go online onto psn with cfw. So having 2 nors means you can have both and when you want to play online you load the 4.0fw. Note though that if you going to do any pirating you still cannot get 4.0 to run the games.
    Last edited: Jan 12, 2012
  10. flimzy4u

    flimzy4u Member

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    please give me the link u got the downgrade from. i seriously need it
  11. onehanded

    onehanded Regular member

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    152
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Hi everyone.
    I have had an issue with the console shutting down afeter around three seconds.
    I used the e3 flasher that I purchased from second hand.
    What I did was upgrade the e3 flasher with the later update as it backs up the nor three times.
    The problem I had was it was not backing up at first and then read if you flick the 5th swith it will back up and it did that successfully.
    Just in case,I backed the nor up around 5 to six times with the backups completing successfully each time.
    It came up with 3 bkpe files as
    bkpe30.bin
    bkpe31.bin
    bkpe32.bin
    I dragged these bin files to the e3 flasher dump checker and this is what came up.
    Integrity verification has completed with errors
    The e3 dump is either corrupted or isn't in the expected format
    Please check your HW setup before you continue!
    I checked the log files and it did show that the backup process completed successfully.
    Don't understand what could have gone wrong.
    now the console swithces on and off in around three seconds.
    I have repaired slim consoles before when they shut down due to the power supply protection system but am baffled with this one as like host of the thread stated that you can still turn the ps3 on and off without unplugging the console bfeore you can turn it back on.
    Can I also add that on the e3 site,I could not distinguish which pinhole you solder the wire onto.Maybe my eyes but they do put a big dot which does cover numerous holes around the area on the board.
    I tried to solder the wire to the board and to the sbe and switched the console back on.The result was that the ps3 stayed on but no detection of the e3 flasher (not lit up) or usb flash drives.I will get a picture of the log files on the last backup if this we of any use.
    Thanks in advance
    Last edited: Sep 25, 2012
  12. Cyprien

    Cyprien Active member

    Joined:
    Nov 2, 2003
    Messages:
    2,026
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    66
    are you are trying to fix a brick console?
    what leds does it show when its operating?

    it does not matter if its backing up 3 times if the clip is not seated correctly all 3 of them will be corrupted even if the size of them is correct

    if the console is in brick state using switches from left to right(up down up down down down) will do a backup of the nor

    NEVER EVER use e3 flasher checker..... it will NOT check the proper location of the nor backup you will have to use different tools to make sure that the backup is 100% correct

    tristate is on different locations on different boards name of the board will help ^__^

    upload the backups of the nor along with logs ill check them
    Last edited: Sep 26, 2012
  13. onehanded

    onehanded Regular member

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    152
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    I would really appreciate this.
    I did try flow rebuilder but don't know how to use that.
    I generally am ok with repairing consoles but this one had me stumped.
    The console is a slim 160gb with cech 2503a
    Where is the tab so I could upload you the bin files?
    Last edited: Sep 26, 2012
  14. onehanded

    onehanded Regular member

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    152
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Last edited: Sep 26, 2012
  15. Cyprien

    Cyprien Active member

    Joined:
    Nov 2, 2003
    Messages:
    2,026
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    66
    compress them all in 1 file using winrar and upload it to www.mediafire.com

    a common mistake to do is actually doing a backup of the nor of the flasher itself you can also program the nor of the flasher.... so doing a backup of flashers nor and programing the ps3 with it will make it a perm brick

    btw edit the post lol its too long :3
    Last edited: Sep 26, 2012
  16. onehanded

    onehanded Regular member

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    152
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
  17. Cyprien

    Cyprien Active member

    Joined:
    Nov 2, 2003
    Messages:
    2,026
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    66
    they are corrupted backups.... :(

    healthy nor backup from e3 flasher at offsets 00000000-00000200 byte reversed

    00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 AC 0F FF E0 00 00 00 00 AD DE EF BE 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 78 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 46 49 00 49 00 00 01 00 00 00 02 00 00 00 00 00


    your backup 00000000-00000200

    02 00 00 55 06 00 00 AA 0A 00 00 55 0E 00 00 AA 12 00 00 55 16 00 00 AA 1A 00 00 55 1E 00 00 AA 22 00 00 55 26 00 00 AA 2A 00 00 55 2E 00 00 AA 32 00 00 55 36 00 00 AA 3A 00 00 55 3E 00 00 AA 42 00 00 55 46 00 00 AA 4A 00 00 55 4E 00 00 AA 52 00 00 55 56 00 00 AA 5A 00 00 55 5E 00 00 AA 62 00 00 55 66 00 00 AA 6A 00 00 55 6E 00 00 AA 72 00 00 55 76 00 00 AA 7A 00 00 55 7E 00 00 AA 82 00 00 55 86 00 00 AA 8A 00 00 55 8E 00 00 AA 92 00 00 55 96 00 00 AA 9A 00 00 55 9E 00 00 AA A2 00 00 55 A6 00 00 AA AA 00 00 55 AE 00 00 AA B2 00 00 55 B6 00 00 AA BA 00 00 55 BE 00 00 AA C2 00 00 55 C6 00 00 AA CA 00 00 55 CE 00 00 AA D2 00 00 55 D6 00 00 AA DA 00 00 55 DE 00 00 AA E2 00 00 55 E6 00 00 AA EA 00 00 55 EE 00 00 AA F2 00 00 55 F6 00 00 AA FA 00 00 55 FE 00 00 AA 02 01 00 55 06 01 00 AA 0A 01 00 55 0E 01 00 AA 12 01 00 55 16 01 00 AA 1A 01 00 55 1E 01 00 AA 22 01 00 55 26 01 00 AA 2A 01 00 55 2E 01 00 AA 32 01 00 55 36 01 00 AA 3A 01 00 55 3E 01 00 AA 42 01 00 55 46 01 00 AA 4A 01 00 55 4E 01 00 AA 52 01 00 55 56 01 00 AA 5A 01 00 55 5E 01 00 AA 62 01 00 55 66 01 00 AA 6A 01 00 55 6E 01 00 AA 72 01 00 55 76 01 00 AA 7A 01 00 55 7E 01 00 AA 82 01 00 55 86 01 00 AA 8A 01 00 55 8E 01 00 AA 92 01 00 55 96 01 00 AA 9A 01 00 55 9E 01 00 AA A2 01 00 55 A6 01 00 AA AA 01 00 55 AE 01 00 AA B2 01 00 55 B6 01 00 AA BA 01 00 55 BE 01 00 AA C2 01 00 55 C6 01 00 AA CA 01 00 55 CE 01 00 AA D2 01 00 55 D6 01 00 AA DA 01 00 55 DE 01 00 AA E2 01 00 55 E6 01 00 AA EA 01 00 55 EE 01 00 AA F2 01 00 55 F6 01 00 AA FA 01 00 55 FE 01 00 AA 02 02 00 55 06 02 00 AA 0A 02 00 55 0E 02 00 AA

    make absolutely sure you're not trying to backup the flashers nor

    im assuming the ps3 is a brick so set switches from left to right
    up down up down down down

    DO NOT flash the ps3 with the backups you did
    Last edited: Sep 26, 2012
  18. onehanded

    onehanded Regular member

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    152
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    do I do this with the sbe soldered to trisate then?
    Cheers
  19. Cyprien

    Cyprien Active member

    Joined:
    Nov 2, 2003
    Messages:
    2,026
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    66
    if the ps3 is in a brick state.... tristate to SBE that should keep the ps3 on

    considering you got the 25xx model you probably have the JTP-001 motherboard... even if you dont have that it will still be the same location... so if you have one of these SUR-001 JTP-001 JSD-001 KTE-001 the location is the same take a look at the picture...

    [​IMG]

    set switch flash fun(1) and backup(3) to up and the rest to down then just power up the ps3 and press start on the flasher.... :3

    one more thing you do know that if it was bricked from the start theres 50/50 chance that you wont fix it right?.... you will have to get a usb dongle to enter service mode to actually fix it right? lol but im pretty sure you got it all covered ^__^
  20. onehanded

    onehanded Regular member

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    152
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    I soldered the wire to the trisate on the motherboard last time and to the sbe but what happened was the e3 flasher mainboard was not lighting up and the usb dongle that I put in was not being detected.although the ps3 would stay on but I will resolder back on today
    Thanks
  21. Cyprien

    Cyprien Active member

    Joined:
    Nov 2, 2003
    Messages:
    2,026
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    66
    so you didn't flash the ps3 yet right? all this time you just try to dump the nor?

    i downgraded a friends ps3(21xx) the backup was fine... but when i patched the dump and flashed it.... the usb was not working and no video but the ps3 would turn on and stay on(no tristate soldering)..... then i byte reversed the dump and used another patcher and that did the trick...


    anyway do some more dumps of the nor.... ill check them and if they come out correct ill patch them for ya... so you can flash the ps3 and do the rest ^__^ dont forget to do qa flag after youre done and running on rogero cfw....

Share This Page