1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

DVD RW Working only in PIO Mode

Discussion in 'DVD / Blu-ray drives' started by skieslord, May 8, 2007.

  1. skieslord

    skieslord Member

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi..
    I have a issue with my DVD RW Drives
    Lite-on shw-160P6S (PGS1)
    Toshiba SD-R5372 (TU55X)

    When I insert a Disc (DVD o regular) the computer works slow and sometimes it frozes up, this is only when DMA is on.
    if i have PIO Mode only this never happen.
    but this is only when reading.
    for writing my drives can do in DMA

    I have 2.21 GHz Atlhon with 1.62 Ghz RAM
    My drives have a 80 Pin ide cable and configured as cable select (before lite-on master and toshiba slave (same thing happened)

    anyone have a clue how to solve this..
    I'd apreciate it.
    Thank you.
     
  2. GrandpaBW

    GrandpaBW Active member

    Joined:
    Feb 28, 2004
    Messages:
    3,732
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    68
    You could see if there is a firmware update for the burner, and you could try setting the drives up as Master and Slave instead of cable select.

    BTW, you have an 80 wire/40 pin cable.
     
  3. skieslord

    skieslord Member

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I have a 80 Pin cable
    I had sat like master/slave before..
    it was the same problem
     
  4. GrandpaBW

    GrandpaBW Active member

    Joined:
    Feb 28, 2004
    Messages:
    3,732
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    68
    Never saw an 80 pin cable before. Do either of the drives work correctly, if only one is connected?
     
    Last edited: May 11, 2007
  5. skieslord

    skieslord Member

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
  6. GrandpaBW

    GrandpaBW Active member

    Joined:
    Feb 28, 2004
    Messages:
    3,732
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    68

    The 80 conductor means it has 80 wires, not pins. Look at the back of your burner, and tell me it has 80 pins. It doesn't.
     
    Last edited: May 11, 2007
  7. skieslord

    skieslord Member

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    yeah.. i'm sorry..
    it has 40 pin..
     
  8. GrandpaBW

    GrandpaBW Active member

    Joined:
    Feb 28, 2004
    Messages:
    3,732
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    68
    No need to be sorry. It is a common misconception of how things are stated in computer lingo.

    Did you check to see if there was a firware update for you burner? There is always the possibility that the burner is dying or the ribbon cable has gone south.
     
  9. skieslord

    skieslord Member

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    yeah..i checked already, i have to flash my firmware, but my drive is an OEM with PSG1 firmware.
    i have used every tool to flash, crossflash, but with not success.
    I'll make some screen shots when trying to flah.. and u can see.
    for now im in a hurry, late for work. but when i come back, will be first thing.
    thank you.
     
  10. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,055
    Likes Received:
    79
    Trophy Points:
    128

Share This Page