1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Freezing Intermittently

Discussion in 'PC hardware help' started by codyjo, Apr 2, 2005.

  1. codyjo

    codyjo Guest

    I am having problems with my computer freezing for about 30 second intervals intermittently. At times, I have to power it off and then back on.

    Specs:
    AMD Athlon XP 1800+
    MSI 6330 Mobo
    512 RAM (2 x 128, 1 x 256) PC133 SDRam
    80GB 7200 RPM WD HD (Primary)
    120GB 7200 RPM WD HD (Secondary)
    PNY GeForce 4 5700 LE Optima 128 MB
    2 back fans, 1 side fan, 1 front fan, 1 top fan
    350 Watt Power Supply

    The fans are spinning fine, heat is normal, heat sink replaced about 2 months ago.

    I have Norton Internet Security and it hasn’t found any viruses. Also, I ran the Trend Micro virus scan to be sure. I use Spybot Search and Destroy and Aluria to scan for spyware and none is detected. I ran SiSoft Sandra Pro 2004 and it didn’t find any problem either. Also, I thought it may have been a bad XP Install, so I reformatted my hard drive and with a fresh install of windows, it is still a problem. Prior to reinstalling windows, I only had SP1, now I have SP2 as well.

    Thanks in advance.
     
  2. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,076
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    128
    try a different power supply that is equal or bigger than what you have now
     
  3. codyjo

    codyjo Guest

    How many Watts should I get?

    I have:
    2 Hard drives
    2 CD Drives
    6 PCI cards
    1 AGP Video Card

    Also, the fans have lights and there are lights on the front of my case?

    Regular power supply or modular?
     
  4. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,076
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    128
  5. pro`noob

    pro`noob Regular member

    Joined:
    Jan 20, 2005
    Messages:
    716
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    how old is the hd? it could be on the way out because ive had freezing happen 3 times so far and each time after a couple of months the hd failed.

    or prehaps you have a program running you dont know about? not necesarily spyware. check your task manager and close everything non essential and see if you still get the freezes.
     
  6. codyjo

    codyjo Guest

    My 80 GB hard drive is about 6 months old. The 120 GB (secondary) is about 1 year old, but only used for the last 3 months.

    I have gone into MSCONFIG and disabled everything but Trillian (messaging program), Aluria and Norton Internet Security.
     
  7. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,076
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    128
    disable thos 3 & does it freeze in safe mode??
     
  8. codyjo

    codyjo Guest

    I can disable all but my Norton and see. :)
     
  9. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,076
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    128
    try also norton to see
     
  10. codyjo

    codyjo Guest

    I can't disable Norton because of my firewall.
     
  11. pro`noob

    pro`noob Regular member

    Joined:
    Jan 20, 2005
    Messages:
    716
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    disconnect from the net and disable norton then :)
     

Share This Page