1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Loading We Sing From USB HDD + mic problem

Discussion in 'Nintendo Wii / Wii U' started by karlroby, Jan 5, 2011.

  1. karlroby

    karlroby Regular member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    274
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Hi Guys,

    I have my wii softmodded to system menu 4.3E (from this guide: ) and when using the cfg USB loader with my external BUS powered external hard drive to load wii sing it loads correctly but the microphones are not detected.

    The wii microphones are Logitech and come with a BUS powered hub.

    If i load the game from a backup DVD-R the mics are detected but the game is quite out of sync.

    Does anyone know that if i purchase an externally powered USB hub that will get the power from an AC socket fix this issue as im pressuming that all the devices connected to the single USB port on the back of the wii can't get enough power to power the external hard drive plus 2 mics?

    Thanks for your time :)
  2. AfterDawn

    AfterDawn Advertisement

  3. kittymat

    kittymat Regular member

    Joined:
    Sep 9, 2008
    Messages:
    2,425
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    On CFG as you are using USB mics you need to load the game on 223 or 248 (both these support usb mics) If you use 249, 250 or 222 then the mics will not be detected
  4. cee43ja1

    cee43ja1 Regular member

    Joined:
    Sep 14, 2007
    Messages:
    4,135
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    it depends on the base you're using for your cIOS. for games with microphones, base 56 on IOS250.

    also, the hub needs to be on the top usb port, and the external drive on the bottom. do NOT connect the external drive to the hub.
  5. karlroby

    karlroby Regular member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    274
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Thanks for your help guys.

    I have had the external hard drive connected to the hub with the mics before with using the bottom usb port as i read somewhere that the top usb port was unavailable? but this didn't work so i pressumed that it was because of all the devices connected couldnt get enough power to them.

    Im gonna have to try the hub connected to the top port with the mics connected to the hub and the hard drive connected to the bottom usb port then and learn more about the cIOS etc as ive just used the cfg usb loader without changing any settings etc.
  6. kittymat

    kittymat Regular member

    Joined:
    Sep 9, 2008
    Messages:
    2,425
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    I downloaded the pack that you said you used, so using 223 or 248 (from your pack) will work.
  7. cee43ja1

    cee43ja1 Regular member

    Joined:
    Sep 14, 2007
    Messages:
    4,135
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    when using any cIOS above 14(?), the bottom port is strictly for the hard drive, and the top is reserved for accessories. i have my wiispeak working fine in MHTri with cIOSX_rev21 base 56 on IOS250.
  8. karlroby

    karlroby Regular member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    274
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Thanks guys for your help.

    I didn't realise that you could change the cIOS for each game in CFG loader

    I feel like a bit of a plonker now lol
    Last edited: Jan 12, 2011
  9. rae07

    rae07 Member

    Joined:
    Nov 15, 2006
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi. I have similar problem. However, I'm running original rockband game on my modded wii (4.2e). Anyone has solution to this?
  10. zenlakin

    zenlakin Member

    Joined:
    Jul 12, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I am having the same issue as some of the above posts. I am using wii flow as my bootloader and I have even tried to go into the options of "Sing It" and select IOS 222 and 223 but then when I try to load the game it just hangs at "please wait". I have the external hdd plugged into the usb 0 port and the microphone plugged into the other usb port. Additionally, if I don't select an IOS option from the game selection screen and just leave it at "default" the game will load but of course it will not detect the microphone.
  11. zenlakin

    zenlakin Member

    Joined:
    Jul 12, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I am having the issue as well. I am using wiiflow loader and even whe3n selecting the sing it game and going into the options and selecting to use IOS222 or IOS223 it just hangs at "please wait". If I leave the game at "default" it will load but of course it won't detect the microphone. I don't have a usb hub and I am connecting my external hdd in usb 0 and my logitech microphone in the other usb port. Any help would be great!!

Share This Page