1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Notebook shuts off when playing EverQuest

Discussion in 'PC hardware help' started by Mdnight, Jan 27, 2005.

  1. Mdnight

    Mdnight Member

    Joined:
    Jan 27, 2005
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I've recently been having problems with my notebook shutting off when I'm playing EverQuest. Strangely it only shuts off when I enter the Plane of Knowledge. I've tried contacting Sony about this and they told me to delete and re-download files cause the ones I have might be corrupted, but that didn't help.
    It's also shut itself off when I was running only IE. I tried wiping and reinstalling Windows and it seemed to work better, but it still shuts off when I play EQ. I was wondering if it was the video card or the power supply or something else. Any help would be appreciated.

    Here are some of the specs:

    Pentium 4 3.20GHz
    768MB SDRAM
    NVidia GeForce FX Go5600

    It sits on a HP expansion base with a cooling pad between the back of the base and the notebook itself.

    If any other specs are needed just let me know. Thanks in advance for any help or suggestions.
     
  2. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,095
    Likes Received:
    84
    Trophy Points:
    128
    what directx version you running & check game site for patches & faq concerning your system
     
  3. Mdnight

    Mdnight Member

    Joined:
    Jan 27, 2005
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I'm running Direct X 9.0c. I've checked the EQ site and done everything that was recommended, but they don't have much info on a problem like this.
     
  4. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,095
    Likes Received:
    84
    Trophy Points:
    128
    have you updated video driver. run ad-aware se & spybot s&d for spyware, run your antivirus program & do an online scan with www.antivirus.com free housecall for any viruses but clean out your windows cookies, temp & temporary internet folders 1st
     
  5. Mdnight

    Mdnight Member

    Joined:
    Jan 27, 2005
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I've done all of that. Actually the computer is clean because all I've installed are the drivers and applications (from the HP discs) and updated Windows via the Windows Update, so I have SP2 now. The virus and ad scans come up with nothing. I've updated my video drivers to the ones that Sony advises.
     
  6. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,095
    Likes Received:
    84
    Trophy Points:
    128
    have you tried nvidia for newer drivers
     
  7. Mdnight

    Mdnight Member

    Joined:
    Jan 27, 2005
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Yes, the driver the Sony suggested was NVidia's newest driver.
     
  8. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,095
    Likes Received:
    84
    Trophy Points:
    128
    was sp2 on all the time with problem or just after sp2 loaded did problem start
     
  9. Mdnight

    Mdnight Member

    Joined:
    Jan 27, 2005
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I had this problem with SP1 as well. I've also formatted my computer twice and tried both before and after installing SP2. It does the same thing no matter which one I'm running.
     
  10. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,095
    Likes Received:
    84
    Trophy Points:
    128
    than must be hardware problem if reloaded from scratch twice & still doing it. what is game specs??
     
  11. Mdnight

    Mdnight Member

    Joined:
    Jan 27, 2005
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    The required specs for EverQuest are:

    Windows 98/2000/ME/XP
    Pentium II 400MHz or greater
    256MB RAM
    16MB Direct 3D complaint vid card and hardware texture & lighting
    DirectX 8.1 or higher

    Recommended specs are:

    Windows 98/2000/ME/XP
    Pentium III or greater
    512MB RAM
    32MB Direct 3D compliant vid card and hardware T&L (ATI Radeon or GeForce 2 or greater)
    DirectX 8.1 compatible sound card

    My computer exceeds all of the recommended specs.
     
  12. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,095
    Likes Received:
    84
    Trophy Points:
    128
    you meet the specs alright. are you using a system restore disk or individual disks for xp & drivers??
     
  13. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,095
    Likes Received:
    84
    Trophy Points:
    128
    goto start/programs/accessories & program compatibility wizard & set for win98 mode
     
  14. Mdnight

    Mdnight Member

    Joined:
    Jan 27, 2005
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I'm using separate discs. One is the operating system, another is the drivers and another is the applications.

    I tried changing the compatibility and it still did the same thing.
     
  15. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,095
    Likes Received:
    84
    Trophy Points:
    128
    download directx buster to remove 9.0c & try 8.1 to see if problem still exists. can you try game on another computer to see if problem follows or not. check your active x with updates
     
  16. Mdnight

    Mdnight Member

    Joined:
    Jan 27, 2005
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    My roommate plays the game on two computers and doesn't have a problem with it, but he has a Dell computer with different specs than I have.

    Thank you so much for all your help thus far. I will try the DirectX fix.
     
  17. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,095
    Likes Received:
    84
    Trophy Points:
    128
    try an older video driver to see if problem happens or not
     

Share This Page