1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

pc shuts off

Discussion in 'PC hardware help' started by dvdchick, Apr 27, 2007.

  1. dvdchick

    dvdchick Regular member

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    165
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    i replaced a faulty dvd-rom with a dvd burner(giving me 2 dvd burners) and now my pc shuts off when i put a blank dvd in the new drive. my temp never goes above 40c and i have a 450 watt ps.

    my pc is an amd 64 3500 cpu with the x2 copper hs/fan, a biostar nforce 4 ultra mb, 1 gig 3200 ddr ram, twin 250 gig samsung hd's, twin samsung dvd burners, nvidia pci-e 256 meg 7300 gs vid-card running xp-pro.

    any insight would be greatly appreciated, my husband is going crazy...
     
  2. TY4ever

    TY4ever Regular member

    Joined:
    Jun 2, 2006
    Messages:
    584
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    If both drives are on the same ide cable,make sure than one is set to master and the another one to slave,by placing the jumper correctly at the back of the drives.



    Vincent.
     
  3. ffg7

    ffg7 Regular member

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    215
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    is that computer a dell?
     
  4. TY4ever

    TY4ever Regular member

    Joined:
    Jun 2, 2006
    Messages:
    584
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    I don't think so it's a dell,have a look at her pc's specs.


    Vincent.
     
  5. dvdchick

    dvdchick Regular member

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    165
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    hey thanks alot, No it's not a dell(lol) my husband builds computers and my tower is a xion and he order the parts that he wanted.. i love this computer it's supper fast....we just can't find out why it shuts off when we use this new drive... thanks alot:)
     
  6. ffg7

    ffg7 Regular member

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    215
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    try the new burner by itself to see if still does it or not. are both hd's on 1 cable & the 2 burners on another cable?
     
  7. johnnyd54

    johnnyd54 Regular member

    Joined:
    Jun 11, 2013
    Messages:
    320
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Check master/slave on back of dvd burners and also new cable if same one on both drives and like what was said try each individually to see if both are alright. Then when you get all that right delete the ide drivers concerned and reboot letting it find them itself. Trying to help. Good luck
     
  8. dvdchick

    dvdchick Regular member

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    165
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    thanks i will try all of these things to see they will help, yes my HDS are on the same cable and the drives are on the same also.. i will let you all know if it works ,,thanks alot:)
     
  9. dvdchick

    dvdchick Regular member

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    165
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    nope it's still does it, it burn a movie but when i put the movie that it just burned back in,it shuts off...
     
  10. johnnyd54

    johnnyd54 Regular member

    Joined:
    Jun 11, 2013
    Messages:
    320
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Did you try your new burner on a cable by itself burning and trying to read it to see if the new drive is indeed at fault?
     
  11. dvdchick

    dvdchick Regular member

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    165
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    i hooked the burner up via a usb adapter kit and it worked flawlessly, it only shuts off when installed in the computer as m,s, or cable select via ide cable. im at a loss...this is dvdchick's hubby by the way......lol
     
  12. ffg7

    ffg7 Regular member

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    215
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    how big is your psu?
     
  13. johnnyd54

    johnnyd54 Regular member

    Joined:
    Jun 11, 2013
    Messages:
    320
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Did you try replacing the ide cable. They can cause wierd problems. Just checking.
     
  14. pcrepair

    pcrepair Regular member

    Joined:
    Aug 17, 2005
    Messages:
    583
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    swap the ide ribbons around where they go into the motherboard
    that ought to eliminate that question
    very interesting prob lol
    is it a heavy 450 psu or a light one ?
    does it do the same if it is the only dvd drive connected
    have you looked for a firmware update ?
     
  15. pcrepair

    pcrepair Regular member

    Joined:
    Aug 17, 2005
    Messages:
    583
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    forgot

    start right click my computer, manage, event viewer,double click system see if it tells you in there why it shut down
     
  16. dvdchick

    dvdchick Regular member

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    165
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    hey thanks for all the replys, we have know clue what is going on, now the computer will not turn on at all and when it does we can't get windows to come up it justs keep on restarting..we think that that new drive had problems , now are HD is loop,, so..... thanks ....
     

Share This Page