1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Problem running Persona 4 on PS2

Discussion in 'PS2 - CD backup discussion' started by sas2843, May 26, 2011.

  1. sas2843

    sas2843 Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hello everyone I am having a difficult time trying to get Shin Megami Tensei: Persona 4 to run on my PS2. I already own a copy of Persona 4 (NTSCU version) and I'm trying to back up the game just in case I lose the original. I already used a lot of different programs to get the ISO file on my computer and I have burned it using the imgburn program and when I play it in the PS2 the game will only load if I constantly move the PS2 up and down. Here is a list of all the specifications/programs of the PS2 and every method I tried:

    -The PS2 is an american/NTSCU version, older model (the fat one)
    -I used Verbatim DVD-R, 4.7 GB, 16x speed (wasted about 4 or 5 already)
    -As previously mentioned, I used imgburn to burn the ISO to the DVD-R and I used different burn speeds like 2x, 8x, and even the AWS (Automatic Write Speed) setting
    -My PS2 uses FreeMcboot v1.8

    What really confuses me is that every other backup I burned like Killzone, Dynasty Warriors 6, etc worked like a charm and Persona 4 just won't work. Any kind of help would be greatly appreciated.
     
  2. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    118
    Persona 4 should work fine with fmcb 1.8 and esr r9b. I burned mine at 4x using imgburn on DVD-r Verbatim

    If still no go, then try cleaning your laser using rubbing alcohol and a q-tip
    Clean in a circular motion, gently but firmly for about 30 secs
    Using dry end of q-tip, dry in same manner for about 6-8 secs.
     
    Last edited: May 28, 2011
  3. sas2843

    sas2843 Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Thanks for the reply man. I cleaned the laser and burned the game at 4x on imgburn like you said, but there are still a few problems. The good news is that the game boots up much more faster than my previous ones, but the bad news is that the game still tends to lag. It runs smoothly up until the main screen, but during the gameplay when the characters talk to each other, the music in the background suddenly stops and the voices suddenly stop as well. In order to make the game progress, I have to tilt the PS2 constantly. Should I burn the game at a slower speed, a faster speed or does the problem lie in the burner I use? I must say that I have never come across a problem like this when burning PS2 games so any feedback would be helpful.
     
  4. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    118
    Have you ever used the SM 3.8 ELF file

    In order to use it you need to first boot your PS2 with an ORiginal PS2 game and have FAST BOOT turned off in fmcb settings

    Then you you launch SM 3.8 elf, and swap the Original disk for your backup

    You also need to have sensors blocked on the PS2

    On some backups that didn't play well with esr r9b, I used the SM 3.8 elf.

    I think some people did have trouble with Persona 4 and esr

    http://psx-scene.com/forums/official-esr-forums/

    If you look for the tab 'Search this forum' , and type in 'Persona 4' you can check some posts on it.
     
  5. sas2843

    sas2843 Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I just got finished using the SM 3.8 elf file but there are still some problems. First I checked some posts on Persona 4 with the link that you provided to me but nothing there seemed to help. I did some research afterwards on the SM 3.8 elf and came across a thread were you explained how to use SM 3.8 elf.

    http://forums.afterdawn.com/thread_view.cfm/737008

    The original PS2 game I used to boot up the system was Grand Theft Auto: Vice City and the fast boot was off in the fmcb settings. Then I launched the SM 3.8 elf and this screen showed up.

    [​IMG][/URL]

    Then I swapped the original disc for my burned copy of Persona 4 but the option for pressing normal, then choose your region doesn't appear. This is the screen that we are stuck at. Any ideas?
     
  6. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    118
    Yes for some reason you launched SMS player and not SM 3.8 elf

    You need to start the fmcb configurator

    Then go to OSDSYS options and change the Item 4 (I think it is) from sms.elf to sm 3.8 elf

    The guide is here on how to change configuration

    http://bootleg.sksapps.com/tutorials/fmcb/config.php

    Hope that helps you out.
     
  7. sas2843

    sas2843 Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Alright so I started the fmcb configurator and went to OSDSYS and changed all of the three paths in item 4 that said sms.elf to sm 3.8 elf (I have the packed version on my memory card). After all the settings were changed I put the original GTA: Vice City in and held the L2 button to get swap magic to start up but it didn't so I manually started swap magic by selecting Simple Media Launcher from the Free Mcboot menu. The swap magic menu came up fine and it read the grand theft auto TOC fine. I then swapped out the game for the burned copy of Persona 4 and selected normal, then chose NTSC for the setting. The problem is that the game doesn't start at all and I even tried selecting special instead of normal and tried default instead of NTSC but it was still a no go. Any thoughts as to what I'm doing wrong here?
     
  8. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    118
    Try just booting up the PS2 with the GTA:Vice City in the tray.. It should not play it if you have your settings right.

    But you should be able to see the disc in the Browser, if the PS2 reads the disc right.

    Then launch uLe

    In uLe, make sure in START settings, that disc control is set too ON

    You may have to restart procedure if you didn't have it set too ON.

    Then using uLe browse to your SM 3.8 elf and see if it works that way

    Other than that I can't tell you why it won't work.
     
  9. sas2843

    sas2843 Member

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Thanks for replying man I'm gonna go test this out right now and if it doesn't work don't worry about it you've been more than enough help.
     

Share This Page