1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Problem with Wiikey installation

Discussion in 'Nintendo Wii / Wii U' started by ChrisHall, Jun 13, 2007.

  1. ChrisHall

    ChrisHall Guest

    Well, my problems started when I tried to install a Wiikey on my own, but failed. So I removed the chip and everything seemed to be working okay.

    A couple of days later I tried to install it again without noticing that I had ripped off one of the solder pads in my previous attempt, but it seemed that everything got in place, but when I tried out some backups, but they wouldn't start and my Wiikey was in a very bad shape, so I threw it away.

    This time I contacted a professional solder (who had a lot of experience when it comes to installing Wiikey's) and he could immediately tell that I had two destroyed solder points, so he got to work to solder two wires to the two corresponding legs of the IC chip, but it still wouldn't work. He made all the relevant tests and measurements to make sure no wires/solder bridged or short-circuited anything, but he found no problem. He told me that the only thing he could think of was that the DVD drive had been damaged in some way (I have not yet been able to pick up the Wii from him again, and he had no original game copies to test it with, so I do not know if the DVD reader is able to read original games). This seems a little weird since I was able to play Zelda with it just a couple of hours before turning it in to him to get it chipped.


    So, I'm just going to check to see if any of you guys have any idea what my problem might be. I would expect that the most logical thing to do right now is to go and get my Wii back to see if it still works at all, or does anyone of you guys have any other suggestions? Maybe someone knows what my problem is with the Wiikey not working even when soldering to the IC chip's legs? I already know that the problem isn't a faulty chip since the guy who soldered it for me took it out of my Wii and soldered it on to another Wii and it worked fine on that console.


    So, any ideas?

    /C Hall
     
  2. larrylje

    larrylje Active member

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    12,506
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    Could be a simple problem as the type of Media you are using for your backups.

    Wii's can be very picky at what media it will read. Finding some that actually work can be at times challenging.

    The DVD-R media seem to be the most compatible. When it comes to the brand well that is something you will need to try to figure out.

    No 1 person can defiantly tell you what brand of media will work. You can only try different types till you find some that work specifically on your Wii.

    Media that I use might not necessarily be good media to use on your Wii.

    The first step you need to do is try playing an original disc. If a original disc will not play then there is something either wrong with the install of the Wiikey or some how you have rendered the Wii drive inoperable.

    if the original game works then start trying different media till you find media that your Wii will except and use. Once you find that media stick with it and don't change it.
     
  3. ChrisHall

    ChrisHall Guest

    Thanks for the answer, I didn't know that the Wii was so picky when it comes to different DVD brands.

    It seems weird thou, since he told me he had chipped over 40 Wii's and I would imagine that he has used the same brand of DVDs, but I've sent him an e-mail to check with him.

    Once again, thanks for the answer, any help or suggestions are highly appreciated

    /C Hall
     
  4. larrylje

    larrylje Active member

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    12,506
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    If you take a look over allot of the thread topics in this forum you will find 1 of the biggest problem members have is a media issue.
     
  5. ChrisHall

    ChrisHall Guest

    I just didn't know that it would differ from console to console that much. Anyhow, I've mailed him about this, thank for the help. Now we'll just have to see if it works ;)
     

Share This Page