1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Problems Burning in XP

Discussion in 'CD-R' started by limpido, Aug 17, 2003.

  1. limpido

    limpido Member

    Joined:
    Aug 17, 2003
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hello everyone. First time posting here.

    I am trying to make an audio CD for my daughter of all her favorite songs of th CD's we own. I figure it would be easier to put all the songs she likes on there instead of having her always change the CD's. ;)

    Anyhow, I have WinXP Home and I have Nero 5.5 and now 6.0 installed. For some odd reason I cannot burn cd's at all. It gives me an error saying to put in a blank cd into the drive when one is already inserted.

    Is there a patch I need for XP to correct this issue? Do you people recommend anything? Would I have to format? Please let me know. I appreciate all replies.

    Thx.
     
  2. Praetor

    Praetor Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 4, 2003
    Messages:
    6,927
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    116
    1. Check out ASPI (try ASPI4.60)
    2. There is a CD burning patch available with WXP however I believe it is already included in SP1
    3. Did you have any luck burning with XP and Nero 5.5?
     
  3. limpido

    limpido Member

    Joined:
    Aug 17, 2003
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hey. Thanks for replying.

    Nero 5.5 let me burn a CD successfully but when I tried shortly after again it decided not to work anymore.

    I think I'll download ASPI like you mentioned. I'll keep you posted.

    If anyone else has any other ideas please add them. Much appreciated.

    Thx.
     
  4. Praetor

    Praetor Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 4, 2003
    Messages:
    6,927
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    116
    Yes it does seem like ASPI would be at fault however another thing to check is just to make sure that the OS properly detected the drive and installed the correct drivers
     
  5. limpido

    limpido Member

    Joined:
    Aug 17, 2003
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    please insert an empty medium to write to.

    This above message is the error that I am getting in Nero when I try and burn.

    - Installed update.
    - Installed newestversion of ASPI

    If I want to update my BIOS firmware, I need to get into MS-DOS but I don't have a floppy drive installed and greating a bootable CD... well... If i could burn... :)

    Looking forward to your reply.

    Does that help?
     
  6. Praetor

    Praetor Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 4, 2003
    Messages:
    6,927
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    116
    I guess i should have asked earlier.... what burner do you have? mobo? (firmware revisions for both would be helpful too)
     
  7. bjb

    bjb Member

    Joined:
    Aug 18, 2003
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I had the same problems in XP. The feature is not enabled until you you manually enable it. Here is the exerpt from the Help menu to enable CD burning. BJ

    CAUSE
    This behavior occurs because the IMAPI CD-Burning COM service is set to Disabled. By default, the IMAPI CD-Burning COM service is turned off in Windows Server 2003 because this service is not considered a critical service on a server.
    WORKAROUND
    To work around this behavior:
    Click Start, and then click Administrative Tools.
    Click Services.
    Right-click IMAPI CD-Burning COM service, and then click Properties.
    Set the Startup type to Automatic.
    Click Start to start the service, and then click OK.
    You may have to log off and then log on for this change to take effect.
    STATUS
    This behavior is by design.
     
  8. limpido

    limpido Member

    Joined:
    Aug 17, 2003
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I activated, started it... Uninstalled Nero and reinstalled it with the new updates and still the same problem.

    Any other suggestions? This is getting frustrating. :(
     
  9. bjb

    bjb Member

    Joined:
    Aug 18, 2003
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I still have a few problems with mine also after activating, but after some research, I think part of my problem is the Memorex CD-RWs that I am using. Sometimes it works, sometimes it doesn't. The reviews I've seen on Memorex CD-RWs shows a lot of problems with them. Which brand are you using? Try starting with a fresh CD that hasn't been used at all. That worked for me a few times. Have you turned off your computer at all since you activated CD burning? Leave it off for a few minutes, then turn on and try again with the fresh CD.

    I know how frustrating this is! It took me a while to get mine working also.

    BJ
     
  10. Praetor

    Praetor Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 4, 2003
    Messages:
    6,927
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    116
    There is an IMAPI patch for XP. Perhaps you should check it out.
     

Share This Page