1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A Complete Guide: Loading Backups with Action Replay Max (no modchip required!)

Discussion in 'PS2' started by jjax, Jan 21, 2006.

  1. jjax

    jjax Guest

    Thanks man - glad to see you've spent the time and got it right! - You still need to use slide tool to swap official game for backup - the good thing about cogswaploader is that it stops the disc spinning so you cannot damage the laser this way (which is a problem with some of the other methods!) ;-)

    welcome to the world of backup-loading-fun!
     
  2. markrizla

    markrizla Guest

    hello again could do with a bit more help mate ive burned a couple of ps2 cd imagage files to disc they work no probs but when i try dvd image files no luck swap disc spins for a few short secs then stops tryed an original dvd ps2 game with the same effect do i need to change anythink for dvd format im using nero 7 to burn the image files thanks for your time
     
  3. a_l_e_x

    a_l_e_x Regular member

    Joined:
    Sep 17, 2003
    Messages:
    105
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Before I changed the included launcher, I consulted many people, and it was thought that LaunchElf outperformed keylauncher in many aspects, especially feature-wise, which was why it was chosen.

    Keylauncher is only a step backward.
     
  4. jacko87

    jacko87 Member

    Joined:
    Feb 6, 2006
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    ok so i did the armax with usb drive way, now when it loads in the media player, then what do i do? it says cogswap.elf in the corners and it the play and stop buttons and whatnot, how do i get it on the mc from there?
     
  5. jjax

    jjax Guest

    Alex - my mistake - i meant the lack of "LaunchELF" in the latest version of the IC program - but even that isn't true (for some reason the version 4 Independence Compiler i've got doesn't have the option of LaunchELF - have you updated this version since the time i downloaded it first time many months ago?) - in that case Version 4 is great, but IC3 does the trick all the same and this tutorial is based for that setup.

    Markrizla - I dunno what the problem with your dvd image burning is! - there could be a few problems including dodgey dvdr's, faulty nero or that the program you're using to create the dvd-images is not working properly. If cdr games are loading through cogswap, there is no reason in terms of this exploit why dvd games wont - you should try elsewhere on these forums for more experts in the field of burning dvd-rs - this is all i know about on this issue.

    Jacko87 - I can only advise that you re-read the instructions at the start of my guide - there's no cutting corners to getting cogswap on your MC - just read it through properly. You can't simply take cogswap.elf off your usb drive and make it appear loadable from the MC - follow the steps above for your FAT or Slimline PS2 and that's the way to do it!
     
  6. jacko87

    jacko87 Member

    Joined:
    Feb 6, 2006
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    im not trying to cut corners, ive never even tryed this before, the only thing you said was put it on your jump drive, load max media, it will load. load to what? the are no further directions after that. sorry if its a stupid question but im very new to this. and one more thing, i clicked on some of the slide card links and told how to remove the tray cover, but my ps2 doesnt have that screw on the bottom, mine is version 9, can please direct me to somewhere that can tell me how take mine off? thanks for writing this guide and taking the time to deal with idiots like me
     
  7. boobooman

    boobooman Regular member

    Joined:
    May 7, 2005
    Messages:
    865
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    v9 just has to clips on the side of th tray end

    ne way ive had my mc expoite for ages and my cogswap loader dont work if i put in a disk ie psx/ps2cd/dvd it tells me what disk isin but thats it am i doing something wrong dont need it really but would be nice if it worked

    boobooman
     
  8. jjax

    jjax Guest

    jack87, sorry if i seemed harsh man! - what i meant was if you have the older version of ARMAX, then you put cogswaploader.elf on your usb pendrive - load ARMAX to media player and hit the PLAY button when the cogswaploader.elf filename shows in the top right corner - this will load cogswaploader off the pendrive. To get the file onto MC, you need to follow the list of instructions under "Loading Cogswap on a FAT PS2" - loading off pendrive takes a while longer but is much easier if it works (i.e: doesn't go to a black screen like in the newer version of ARMAX). Regardless of what ARMAX version you have, you need to follow the list of instructions to put Cogswaploader on the MC

    Hope that helps,

    Peace.
     
  9. jacko87

    jacko87 Member

    Joined:
    Feb 6, 2006
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    ok one more question, when you say add whatever other elf files you want on the mc, what would i put on there? lets say i made a backup of shadow of the colossus, what would i put on the mc for that. this is how far ive gotten, i put cogswaper on the mc and used my slide card to put in the backup then it takes me to the cogswaper screen that shows a disc but how do i get it to boot? promise this is the last question
     
  10. jjax

    jjax Guest

    When i said "you can add other elf files to the list", i meant other programs like hdavance (loads games off a usb harddrive), free HD loader (runs games off an internal harddrive), PS2 Reality Media Player (plays various types of media files off a cdr)... etc. You can get these elf files from here and simply add them to your MC boot disc: http://www.exploitstation.com/index.php?page=elfs

    You don't need any game-specific files on there to load backups so Shadow of The Collusus etc. will load without problem once cogswaploader is loaded.

    When you have cogswaploader up and running, you play a backup like this:

    1. Eject disc tray normally and put in an "big"/"high TOC" official PS2 game (like GTA)
    2. The screen will say PS2 DVD
    2. Press "X" on the controller
    3. The screen will say "Use Cogswap"
    4. Manually eject the disc tray (by slide tool or fliptop method)
    5. Replace the official PS2 game with your backup dvdr
    6. Push the disc tray back in and pull white cog to the left to close (or close fliptop if that's the method you're using)
    7. Press "X" on the controller
    8. Your backup game will load as normal!


    Hope that helps.
     
  11. ismith

    ismith Guest

    Okay guys this must be the most nooby question, but I went out and bought an AR MAx just for the sake of trying this lol. Now i have 1 disk called "Max Media" and this is for the ps2 and another 1 came with it called "Max Media" but this is for the PC. I also found my old Action Replay Max CD. I dont know which one to use to load this because 1 is a very small disk and the other one is a normal cd size disk.

    I loaded both of them up and looked for an option called "media player" which I could not find. On the max medai manager 4 ps2, all it will let me do is select primarty and secondary devises and on Action Replay Max CD (the normal sized 1, I cant find the "media player" option as well. So can someone please lead me in the right direction on what cd to use and where the media player is located.
     
  12. boobooman

    boobooman Regular member

    Joined:
    May 7, 2005
    Messages:
    865
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    i think you are a little confused the two disks you got with your new ar 1 is the ps2 cheats disk that has the media player the pc disk is max media creator you install it on pc and use it to burn ps2 media disks then load the media player with the ps2 disk on your ps2
     
  13. ismith

    ismith Guest

    I figured that it was that one that i needed to use, but whenever it boots up, all it will allow me to do is select a primary device either a PSP, memory card in slot 1, or the memory card in slot 2. I cannot find the media player that is on that disk.
     
  14. jjax

    jjax Guest

  15. ismith

    ismith Guest

    OKay when I boot it up, at the bottom I see:

    -Expert Mode
    -My devices
    -DVD Region X
    -Features
    -Settings
    -Powersaves

    Im thinking that it might be the features option that has the media player becuase there are some videos there about other Datel Products. So if anyone knows for sure which one of these it is, I would certainly appreciate it. And yes this is an ARMAX disk (purple color disk)
     
    Last edited by a moderator: Feb 20, 2006
  16. BustDustr

    BustDustr Member

    Joined:
    Feb 20, 2006
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi,
    First off: sweet post jjax. Has ALOT more potential than some of the other things I've read on the net. Anyway, I know this seems like a common theme but I gotta say I'm new to this backup-loading world.
    I've read your post many MANY times and followed it directly. I have the new version of ARMAX (silver tin) and the slim-line PS2. I have the two required discs burnt and ready to go (and instead of SwapDisk, I have my own system set up with the STRAW method, don't know if you've heard of it)
    Anyway, everything seems to work fine. CDLOADER loads up, I put in the ARMAX cd and in the bottom corner of the screen, it recognizes it as a "PS2 CD". Then I swap the disc for my cogswaploader (of course without the PS2 knowing), press X and then....... [bold]the screen freezes on a picture of the milky way (or whatever it is, lol) with pink colours on the left and right side. [/bold]
    Sorry for being so detailed... thought maybe it would help. Any comments or answers are greatly appreciated.
     
    Last edited: Feb 26, 2006
  17. wasd326

    wasd326 Member

    Joined:
    Aug 24, 2005
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    hi
    will this work with hdloader?

    from exploistation:
    [bold]the hdloader exploit has to be loaded to your mem card in the same way as the cogswap loader, you will then be able to backup games to your hard drive, and play them without the need of a dvd burner and of course dvd-r's...[/bold]

    thank you
     
  18. jjax

    jjax Guest

    BustDustr - Thanks for the comments man! - I'm sure you'll have followed the guide completely (you've done all the challenging parts at least!). I now think there must be something slightly flawed in my guide for the slimline ps2. I'm gonna give it some investigation and see why it doesn't work on all setups for slimline and i'll get back to y'all.

    wasd326 - Yeah, this method will work for hdloader. Just download hdloader.elf and when you're making your exploit disc with the Independence Compiler program, just add it to the list of elfs along with cogswaploader - the rest of the process is the same. :D
     
  19. bhee

    bhee Regular member

    Joined:
    Oct 6, 2005
    Messages:
    257
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    i have action replay max n wen i load it on the bottom it only has expet mode,devices,dvd region ting,settings n power saves i wonted to now weres max media player
     
  20. jjax

    jjax Guest

    I have no idea what version of ARMAX that is - the only ones i've heard of have the media player on there, so sorry i can't help you on thast score!
     
    Last edited by a moderator: Feb 23, 2006

Share This Page