1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Manually Update your Action Replay MAX Back-Up Disc

Discussion in 'PS2 - DVD backup discussion' started by 3dluis, Jan 15, 2006.

  1. 3dluis

    3dluis Regular member

    Joined:
    Nov 19, 2005
    Messages:
    2,048
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Like loads of people, I had a trouble of backing up a Ps2 Action Replay Max with the "Newer Codes". I tried everything, trying to switch the codes, modify the cd's, But still to no avail. I finally got my Internet Router so I was able to just manually download the codes off the internet using my ps2 back up disc but some people don't so I found this guide and decided to put it here.

    Over here, I'll mention the method which WORKED PERFECTLY FINE and worked awesome on my modded PS2

    Credit to RAZ from Emu Paradise. I modified it a bit

    [bold]Tools Needed[/bold]
    Action Replay MAX/(EVO)
    Blank CD/DVD
    Nero
    Damian Tools

    [bold]Method[/bold]

    Step 1 - Put your AR Max Disc in your CD/DVD-Rom drive and/or mount your AR Max Image using Daemon Tools (thats what I did).

    Step 2 - Go to "My Computer" and double click on the drive that has your AR Max disc/image, so it will show you its contents. These should look somewhat like this...

    [​IMG]

    Step 3 - Press ctrl + A (select all) and then ctrl + C (Copy) and then make a new folder in your C OR D DRIVE. Name it whatever you want.

    Step 4 - Press ctrl + V (Paste). Now it should copy and paste all the contents of the AR Max disc to that new folder.

    Step 5 - Download the latest codelist from the link below....

    Latest US Codelist.

    http://www.datelversions.com/ar_max...codelist_us.bin

    Latest EU Codelist

    http://www.codejunkies.com/v3test/codelist_eu.bin

    Step6 - Rename "codelist_us.bin" TO "US_CODELIST.BIN". (Rename "codelist_eu.bin" to "EU_CODELIST.BIN" if you're making a PAL Updated AR Max Evo Disc, which should be done seperately. DO NOT UPDATE BOTH OF THE CODELISTS. Just update the US codelist if you wanna make an updated disc that has NTSC games. If you want an updated disc with PAL games, then leave the original US codelist INTACT and overwrite the EU codelist. This is because if you update both the codelists and boot the disc on your modded ps2, the codelists won't load.

    Step 6 - Browse to that new folder on your C or D drive and then go to RES => CODELIST and overwrite the old codelist with the NEW ONE.

    Step 7 - Open up Nero Express and select "Data Disc". Then click "Add" and browse to that newly created folder and press ctrl + A (select all) and click "Add" and then click "Finished".

    [​IMG]

    Step 8 - Click Next and THEN CLICK THE NERO BUTTON (as shown in image) which will switch to Nero Burning Rom.

    [​IMG]

    Step 9 - After switching to Nero Burning Rom, a popup window will open up named "Burn Compilation". Click the ISO tab.

    [​IMG]

    Step 10 - In the ISO tab, change the "Format" to "Mode 2 / XA" DO NOT CHANGE ANY OTHER SETTINGS.

    [​IMG]

    Step 11 - Now click the Burn tab again, and make sure "Write" and "Finalize CD" are selected and set the "Write Speed" to the MAXIMUM LOWEST POSSIBLE ON YOUR PC. On my PC, the maximum lowest is 4x.

    Step 12 - Put a BLANK CD into your burner and click "Burn"

    THATS IT. After the CD has been made, check it out on your modded PS2. It should work just fine with the latest codelists of latest games

    If you do not have Nero and want to use any other burning program like Alcohol 120%, CloneCD, CDRwin, etc, etc, just make sure you're burning the disc using the following settings.

    Disc type: CDROM-XA
    Track mode: MODE2 FORM1
    FINALIZE/CLOSE SESSION


    Enjoy!!!

    PS: You can change that annoying "startup" music of AR Max to your favorite song. Browse to that newly created folder on your C or D drive and go to RES => AUDIO and delete that "INTRO.mp3" file and replace it with any mp3 file that you like. Don't forget to rename that new mp3

    to "INTRO.mp3"

    If you have any problems, post here and I'll do my best to help you out
     
  2. maboroshi

    maboroshi Member

    Joined:
    Nov 28, 2005
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    could you check the us code list link again? I get a file not found error
     
  3. 3dluis

    3dluis Regular member

    Joined:
    Nov 19, 2005
    Messages:
    2,048
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    It works dude, Try now
     
  4. rpg2006

    rpg2006 Guest

    nvm i got it thnx dude.
     
    Last edited by a moderator: Jan 17, 2006
  5. maboroshi

    maboroshi Member

    Joined:
    Nov 28, 2005
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
  6. Bawked

    Bawked Member

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Yea the Us link doesnt work, plus if i put my copied game in it says action replay cant read it :( help!
     
  7. liveonps2

    liveonps2 Regular member

    Joined:
    Jun 29, 2004
    Messages:
    120
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
  8. rpg2006

    rpg2006 Guest

    :O( i download the us codelist and renamed and overwrite the old code list & i burn it to cd and it works but the codelist r blank ? only add new code is there. :O(( do i have to burn the files in order as shown in isobuster?
     
    Last edited by a moderator: Jan 18, 2006
  9. liveonps2

    liveonps2 Regular member

    Joined:
    Jun 29, 2004
    Messages:
    120
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    rpg2006: did you use the site that I posted. Perhaps that is corrupted?
     
  10. maboroshi

    maboroshi Member

    Joined:
    Nov 28, 2005
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
  11. 3dluis

    3dluis Regular member

    Joined:
    Nov 19, 2005
    Messages:
    2,048
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    MAke sure you burn it with the follwing settings and only USE 1 of the code list to overwrite, NOT BOTH, dont download the SAVE FILE for NTSC codes, you have to download the link one, since the link works for me, I'll download it and put it on a site and you can download from there.

    Yes this one works, this is the one I meant. DOWNLOAD THIS ONE, not the NTRSC Save File, cause thats for your MEMORY CARD, this ones for your CODES LIST.

    ONLY UPDATE THE ONE YOU WANT(NTSC OR PAL, not both)
     
    Last edited: Jan 21, 2006
  12. Bawked

    Bawked Member

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    This isnt working with my copied games i have a modbo v2.1 and i put all the cheats i want on and put the disc in and it says enter the correct disc and press x but works with my originals, do i have to burn them differently or something ?
     
  13. rpg2006

    rpg2006 Guest

    can any1 tell me how to manually update ar max evo codelist?.using this guide.
     
    Last edited by a moderator: Jan 23, 2006
  14. lilazn7

    lilazn7 Member

    Joined:
    Jan 23, 2006
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Sorry if this is a bit off topic to the subject..

    But i have a few .bin files.. in my friends copy of Action Replay MAX.. Could you please tell me what programs would you reccomend to join them with?

    Thanks,

    lilazn

    EDIT: How do i change the burning settings on Nero StartSmart 6? because.. i tried it a few times.. and looked everywehre on the program.. but I can't find what you're telling me to do..
     
    Last edited: Jan 26, 2006
  15. Bawked

    Bawked Member

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Use nero burning rom it contains these options :)
     
  16. Geno64

    Geno64 Member

    Joined:
    Dec 29, 2004
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
     
    Last edited: Feb 3, 2006
  17. scouse11

    scouse11 Member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    none of this works

    I have swap magic 3.6 & armax evo (with cdloader) which works fine on its own , all codes work on all games i have tried , but when I try to update the codelist from codejunkies (have to use older method to uncrush to memory card armax version before 3.xx) the codes are there but cause they are on the memory card they dont seem to work , So I thought I will update the codelist on my armax with cdloader disc , but I have tried everything & the codes do not show up NO CODES AT ALL . Please someone help
     
  18. 3dluis

    3dluis Regular member

    Joined:
    Nov 19, 2005
    Messages:
    2,048
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Only update the code you want dude, Try MAGIC ISO after you make the final iso, open MagicISO, go back to the ISO and go to the folder of the code's, press file> Inject and put the UPDATED CODE's to 1 of them(depengding what the region of the disc is) and than try it again
     
  19. scouse11

    scouse11 Member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    no , same as I have allready tried , I think the problem is the older version of armax on this disc will not read the newer type of codelist so im looking for a way to put a new disk together with cdloader & updated codes , tried extracting files from origional & pasting files from newer armax over older files but disc wont run
     
    Last edited: Feb 16, 2006
  20. 3dluis

    3dluis Regular member

    Joined:
    Nov 19, 2005
    Messages:
    2,048
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Good Luck dude, maybe you can download a newer version
     

Share This Page