1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

PS2 And Swap Magic Help~PLEASE READ~

Discussion in 'PS2 - Software boot discussion' started by Eric04h, Apr 22, 2004.

  1. TheBigG1

    TheBigG1 Member

    Joined:
    Feb 14, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hello all. I need help BIG time! For Christmas I bought my daughter Swap Magic 3.6 and the slide tool for the fat PS2 and the import game Kingdom Hearts 2: Final Mix. I cannot get this import game to play. I can do the slide tool and follow the steps fine for the Swap Magic but it keeps telling me I need more TOC. I know TOC is table of contents and I've tried putting in different games that are supposed to have high TOC, like Devil May Cry, and it still wont play. Keeps saying not a valid PS2 disc, insert bigger TOC, and refresh TOC. Any ideas? I've already returned the Swap Magic discs once thinking maybe the discs.

    HELP!

    Thanks
     
  2. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,217
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    118
    When you do the TOC refresh, are you hitting the EJECT on the PS2, then inserting the disc. After the TOC refresh is done, it will tell you, and then you can start to use the slide-tool to swap
    the discs with your import/backup.
    http://my.afterdawn.com/gnizexpert/blog_entry.cfm/350
     
  3. Mik3h

    Mik3h Regular member

    Joined:
    Oct 18, 2004
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
  4. TheBigG1

    TheBigG1 Member

    Joined:
    Feb 14, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I have followed those direction to refresh the TOC and have used Devil May Cry. Do you know the TOC of Kingdom Hearts 2: Final Mix? Do I have bad Swap Magic discs (already replaced them once)? Could it be the PS2 system?

    Thanks
     
  5. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,217
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    118
    What Version FAT PS2 do you have, and have you had any problems with any discs not reading?
    Just stick your Kingdom Hearts 2: Final Mix in the computer DVD tray and go to My Computer to see the size of the Disc. That is your TOC

    You could try with the Swap Magic CD to load the import.
    1.Eject the CD tray and insert the Swap Magic CD Disc.
    2.Reset your PS2 and wait till Swap Magic loads Up
    3.When you see the Swap Magic Screen that saids "Load Game" along with the video settings(Pal or NTSC) eject the PS2 cd tray and take out the Swap Magic CD and and the screen will now say Refresh TOC
    4.Now insert a PS2 DVD Original Game(Silver Bottom) With a High TOC(check your ps2 games on the computer and see which is the biggest game you have in size)
    4.after it goes back to the Swap Magic Screen Open the PS2 Flip Top Cover/or Slide tool and insert the DVD Backup, After This The screen should turn red and the game will start.
     
    Last edited: Feb 19, 2008
  6. TheBigG1

    TheBigG1 Member

    Joined:
    Feb 14, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi smokyrain. It's a SCPH 39001 fat PS2 and no problems reading discs as far as I know. I put the game in my laptop and it looks like it's 4.03 GB if that sounds right. Is it the Swap Magic Discs that actually DO the TOC refreshing? Just wondering if it's the discs. I thought I read somewhere that if the discs are copies they don't work as well as originals. What should an original Swap Magic discs package look like? These just came in a plain white cd sleave, no markings on the sleave just the name on the discs.

    Thanks
     
  7. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,217
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    118
    I only have SM 3.8 but the Swap Magic 3.6 should look like this:
    [​IMG]
    Ignore the tools above it.
    Yes its the Swap Magic that does the TOC refresh, and the screen will say that at the bottom once you hit eject on the PS2.

    I personally think also you would be better off to get a fliptop for your PS2, a lot easier on the PS2.
    You may also want to try loading a different backup to see if that will load up and play.
     
    Last edited: Feb 20, 2008
  8. Eric04h

    Eric04h Member

    Joined:
    Apr 2, 2004
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    you know, you should really pay more attention to your facts before accusing people of plagiarism, its accually the other way around.

    The Day MY Thread was posted: 22. April 2004 @ 18:50
    The day theirs was posted: Fri Jan 05, 2007 2:23 am

    Yeah, im sure that makes alot of sence buddy...i somehow stole "THEIR" thread and went back in time and posted it 3yrs before they posted it...yep, this is definitely plagiarism, no doubt about it, lol.
     
  9. TheBigG1

    TheBigG1 Member

    Joined:
    Feb 14, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    My discs look like that but they didn't come in a case like that is shown (I believe that is a case). I can't use a fliptop, I have the fat PS2 with the tray. I don't understand why it won't work. Maybe I should return the discs and try buying them from somewhere else and see.

    thanks
     
  10. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,217
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    118
    You could return them if you think thats the problem. I am not sure why its not working either, unless that import is not compatible or your not doing the slide tool properly, which though you probably are.
    http://www.saveware.com/SlideCardUsageAndInstall.htm

    By using a fliptop instead of slide tool, I mean like in this picture.
    You actually replace the top on your PS2 for the fliptop, and its much easier to use, and easier on your PS2.
    If your interested to try your own backups follow this tutorial:
    http://www.xtreme-source.com/tutori...ckup-ps2-dvd-games-dvd-decrypter-imgburn.html
    Scroll down to PART II
     
  11. Mik3h

    Mik3h Regular member

    Joined:
    Oct 18, 2004
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Ah sorry about that I probably should have checked. That sorta thing happens all the time here.

    Apologies!
     
  12. SXgg

    SXgg Member

    Joined:
    Feb 15, 2008
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I'm trying to play a GH2 custom disc I made. I burned the disc using DVD Decrypter and it is a Memorex DVD-R disc. I've installed all necessary things from the Slim ps2 Swap Magic case I got. Everytime I bring up Swap Magic and swap the discs, I get the "Not a Valid PS2 Disc" Error.

    I've tried burning the disc twice on 2x and 4x, neither worked. help?
     
  13. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,217
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    118
  14. Krikey

    Krikey Member

    Joined:
    Mar 27, 2008
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi there.

    i just got a swapmagic disc and slide tool but something's wrong. i tried to use the slide tool but it didn't work. But that didn't seem to matter. I managed to eject the tray without the disc getting reset. So i then entered the imported game but it says "Not a valid ps2 disc". Can you please help me?
    I used a dvd+rw disc.

    is there a specific software i need to use to burn the game onto the disc? I downloaded it from peer to peer. is that ok?
     
  15. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,217
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    118
    You can't use DVD-RW, you need to use a DVD-R to burn it, and choose 4x speed.
    You can use imgburn, just google it. Its a free program and works great to backup PS2 games or Burn PS2 ISO.
    Just choose Write Image to Disc, choose your image file, set speed and burn it.
     
  16. Krikey

    Krikey Member

    Joined:
    Mar 27, 2008
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Are u sure i can't use dvd-rw(minus)? or did you mean dvd+rw?(plus)

    I know i can use dvd-r. I used it yesterday and it worked. So i don't have any problems with that. But i really hope i can use dvd-rw so i can overwrite a game if i dont want it and want to change it. instead of having to throw it out i can just get another game on it. It would be a waste of money otherwise.
     
  17. Krikey

    Krikey Member

    Joined:
    Mar 27, 2008
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Also, does playing back up games damage your ps2?
     
  18. smokyrain

    smokyrain Senior member

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    5,217
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    118
    Yes I am sure you can't use DVD+RW or DVD-RW
    The PS2 doesn't load +/- RW's well, if at all, Not to mention they put terrible strain on the laser.
    I can buy DVD-R for about .36 cents each, it works out too.

    And no playing backups does not damage your PS2.
     
  19. Mik3h

    Mik3h Regular member

    Joined:
    Oct 18, 2004
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Well, yes it does, but it varies depending on the brand of media you are using. Even if you use a high quality grade such as MCC or TY Verbatim or Taiyo Yuden, it is still doing damage (though small) to the laser as it is adding extra stress, again which varies depending on the brand (a PS2 can go for years running on high quality grade). Cheap media will wear it out much much faster though.
     
  20. honess

    honess Member

    Joined:
    Dec 29, 2007
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I just downloaded magic swap and it doesnt work. does anyone know what could be wrong
     

Share This Page