1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

TUTORIAL: How to recover from a wii brick - precautions included

Discussion in 'Nintendo Wii / Wii U' started by funboyste, Oct 13, 2008.

  1. funboyste

    funboyste Member

    Joined:
    Nov 8, 2007
    Messages:
    79
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    all files can be found at wiibrew.org

    Semi brick

    cause: wrong system menu installed
    effect: settings menu wont load

    1.install homebrew channel any way
    2.use any region changer to install correct region
    OR
    open a wii disc (correct region) with trucha signer, open partition "relsab" and find a .wad that says "sys menu". use the latest disc possible. install it with wad manager. use the latest disc possible. also find "ios30" and install that.

    Banner brick

    cause: faulty channel installed
    effect: freezes at "press a" or gives "system files are corrupt" screen"

    1.use savemii to boot homebrew channel installer disc
    2.make trucha disc with wiimu to boot homebrew channel (use savemii)
    3.use any title deleter to delete bad channel


    Full brick

    cause: wrong system menu installed
    effect: opera style error screen

    1.use savemii to boot homebrew channel installer.
    2.use trucha wiimu disc to boot homebrew channel. (use savemii)
    3.use any region changer to install correct region
    OR
    open a wii disc (correct region) with trucha signer, open partition "relsab" and find a .wad that says "sys menu".use the latest game possible. install it with wad manager. also find "ios30" and install that.

    Low level brick

    cause: basic software corruption (boot0,1,2 - menu wont load)
    effect: black screen

    NO FIX

    installation of homebrew channel (no chip):

    1.copy private folder from zip to sd card
    2.copy boot.elf to root (not in any folders) from zip to sd.
    3.copy save of zelda twilight princess region to wii
    4.load correct save (table) here) and talk to guy or walk backwards
    5.accept all the stuff

    How to make a trucha disc

    1.open trucha signer
    2.open game iso and open game partition (not relsab)
    3.find main.dol in partition
    4.replace it with your .dol homebrew (not .elf)(right click to replace)
    5.right click the partition and trucha sign it!

    NOTES:
    trucha disc needs menu 3.2 or lower and modchip
    homebrew channel installer requires menu 3.2 or lower and modchip
    no modchip homebrew channel installation requires zelda twilight princess
    install homebrew channel before brick if possible - use any region changer to install 3.2x (internet needed). alternatively, open partition "relsab" of a wii iso and look for sys menu and ios30 wads. install these with wad manager. use latest disc possible
     
    Last edited: Oct 19, 2008
  2. BEAVO82

    BEAVO82 Member

    Joined:
    Aug 4, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    For the first semi brick instructions (i.e. 1 and 2), does your wii have to be connected to the internet? It tells me I need to be connected to a network to download the Ios. Is there any way around this?
     
  3. Gamewiz71

    Gamewiz71 Member

    Joined:
    Jan 13, 2009
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Try using starfall* much easier.

    *=(GOOGLE IT)
     
  4. penguin98

    penguin98 Regular member

    Joined:
    Nov 26, 2006
    Messages:
    2,706
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    Starfall only works on wii firmware 3.2. So its a good suggestion unless they have a different firmware, then its useless.

    Of course if they're on a later firmware than 3.2 with a semi-bricked wii and dont have the homebrew channel already installed then they're already out of luck, since theres no way to install the channel then.
     
    Last edited: Jan 14, 2009
  5. Gamewiz71

    Gamewiz71 Member

    Joined:
    Jan 13, 2009
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    hey penguin98 your smart do you mind taking a look at my Wad installation thread and give me your thoughts on the whole thing
     
  6. BEAVO82

    BEAVO82 Member

    Joined:
    Aug 4, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    As far as I am aware its 3.2E on a japanese wii. the update was from a pal wii fit.
     
  7. BEAVO82

    BEAVO82 Member

    Joined:
    Aug 4, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    sorry for the double post but i didnt have any luck with starfall.
    It told me I have v258. it needs v295 or so. Back to the drawing board then. I have the home brew channel installed but no internet connection because my wii is semi bricked. Id there a way to connect the wii to the internet without the settings?
     
    Last edited: Jan 14, 2009
  8. djhotwhee

    djhotwhee Member

    Joined:
    Jul 26, 2009
    Messages:
    72
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Installed the AnyRegion and followed instructions. I did enable GC, WII auto region settings. Now the Wii loads to a black screen with 4.01 (USA)in the lower corner. It will load ONLY a Wii original title. I cannot get my menu's back or get a GC game to run either.

    HELP!
     
  9. mahoro

    mahoro Member

    Joined:
    Aug 8, 2009
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    This answer is most lilely to be hell late but, well. To fix that, simply disable anything related to autoboot/autostart games. I don't know if the situation happens due to some bug or misuse, but that will give your system menu back to you.
     
  10. scarfaceg

    scarfaceg Member

    Joined:
    Jul 18, 2009
    Messages:
    70
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    i need help with something similar my wii wont load the menu at all im on 4.0 i need a disc to update to 4.1
     
  11. scarfaceg

    scarfaceg Member

    Joined:
    Jul 18, 2009
    Messages:
    70
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    ummmmm i really need to know this if i install wiikey2 will it run the Universal-Unbrick Disc v2 which i need to fix my bricked wii i got it on a burned dvd-r??? thanks for any help
     
  12. markcryan

    markcryan Guest

    i was reading if you fully brick your system and cannot recover it, due to lack of preloader installed, or some other software that does the same thing. you can actually order the mod chip, install it.. then download the Nintendo Restore Disc, and it works like a Windows Restore disc you get when you purchase your computer. It might be worth investigating instead of paying Nintendo to fix your Wii, or buying a new console!
     
  13. gaidjin

    gaidjin Member

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi
    I have "system files are corrupt..." so I think its Banner brick.
    It happend after this part of softmode guide:
    "
    IOS60Patched and NeoGamma R7:

    Run WAD Manager.

    Select A to agree to the disclaimer.

    Select IOS version to use: <IOS249> Press A.
    Select NAND Emulation device <disable> Press A.
    Select source device: <Wii SD Slot> Press A.
    Go to IOS60patched.wad and press A.
    Select action: <install wad> press A.

    After it installs IOS60patched go to NeoGamma_R7.wad and press A.
    Select action: <install wad> press A.

    After the WAD files are installed press HOME to return to the Wii System menu. "

    I have installed bootmii and Homebrew Channel so I can use at deleter (I hope)
    How do I know which channel is bad?
    I found 3 Unknown channels, name database is updated.

    thanks
    g
     
    Last edited: Sep 12, 2009
  14. larrylje

    larrylje Active member

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    12,506
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    This usually happens when preloader is installed and you install IOS60Patched.wad after installing Preloader.

    Did you install Preloader .29?

    If so boot into Preloader then start the Homebrew Channel and reinstall Preloader ,29 again.

    If you didn't install Preloader then I have no idea what has happened because you shouldn't have got that message.

    Did you backup your NAND?
     
  15. gaidjin

    gaidjin Member

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi
    Thank you very much, reinstalling preloader.29 helped.
    My WII is working now.

    I backup my NAND but I have 8 bad blocks, how to fix this?
    Thanks
    g
     
    Last edited: Sep 13, 2009
  16. larrylje

    larrylje Active member

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    12,506
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    This is normal. You will get a few bad factory blocks.
     
  17. katelu00

    katelu00 Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hi there, can anyone help me....
    I tried to use the sd card/hdd system to play backed up games on my wii, i had trouble getting the cIOS files to load although homebrew channel and usb loader did start up and seem to work - but i think i may have bricked my wii by trying a few too many times to get the ios file on, as now it wont read my original disc - I keep getting an erro message, I panicked and have deleted the homebrew channell and reformat the wii but still nothing... says unable to recognise disc in wii even though it is a true game that played up till today....
    please help otherwise i will have to go buy a new wii for the kids as it is spring break here and they are dying to play now!
    cheers
    Kate
     
  18. LuckieS

    LuckieS Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    It sounds like a semi brick locked to an incorrect region, are you able to access the system settings menu still? have you used any region changer previously? have you installed a incorrect system menu for the region settings? If you are unable to reinstall homebrew channel due to a lack of IOS's from the format, you need to do a system update from a Wii disk, and you should be able to reinstall homebrew channel and change the region back to the correct one.

    Hope that helps :)
     
  19. katelu00

    katelu00 Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11

    It sounds like a semi brick locked to an incorrect region, are you able to access the system settings menu still? have you used any region changer previously? have you installed a incorrect system menu for the region settings? If you are unable to reinstall homebrew channel due to a lack of IOS's from the format, you need to do a system update from a Wii disk, and you should be able to reinstall homebrew channel and change the region back to the correct one.

    Hope that helps :)


    This gives me hope, but could you "talk a little more slowly" for me here please?

    After messing around with it (which we now regret) we turn on the wii and get to the wii menu (the homebrew channel and usb loader channels are now gone) the disc channel shows the two empty discs picture and when prompted to play a game that worked before it says that there is an error reading the disc. (the game it mario-sonic olympic games) otherwise everything looks back to normal - except wont play.

    so my question essentially is-
    1. have i wrecked it?
    2. if no- what steps do i take to restore it to playing either original games
    or
    3. steps to get it to play from the usb hdd?

    I really do appreciate anyone taking the time to explain this to an idiot who should have left things be in the first place!
    cheers kate

     
  20. katelu00

    katelu00 Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I left the wii unplugged for a few hours and when i plugged it back in- it worked! all my data miis and save files were gone- from the format.... but all works well- plays games no problems! much thanks to those assistance given!
     

Share This Page