1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hard Drive Installation 160gb

Discussion in 'PC hardware help' started by DAW1, Nov 24, 2004.

  1. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    ok my buddy's got a wdc wd 1600 160gb hdd and he cant seem to get it to work he wants it for a secondary drive and has the jumper set up for slave and hes got it set up to slave but when he turns his computer on it wont show up in my computer he has windows xp SP2 does anyone know how to get this to work thanks for ur help if u need to know anything ask and ill do my best to find out

    EDIT : he wants to make this 160 gb his master drive and get rid of his old one and he set the jumpers for master but cant seem to get xp to isntall
     
    Last edited: Nov 24, 2004
  2. ianski7

    ianski7 Guest

    Last edited by a moderator: Nov 24, 2004
  3. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    The page u sent me just goes to a black page for me

    also ill give that a shot what u said
    thanks man ill let u know how it goes
     
  4. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    i put the drive in with no jumpers on and it didnt detect the drive is there any other solutions that may work
     
  5. ianski7

    ianski7 Guest


    Did you put the drive alone on the cable?
    Try installing the drive alone with no jumper. Reboot into Bios and set Default settings. Reboot and it should show up in Bios and Disk Management.
     
  6. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    ok it was the only drive on the cable and there was no
    jumper and it didnt show up in bios and yea i cant
    check in dis managment because theres no os installed
    what should i try now?
    Thanks
     
  7. ianski7

    ianski7 Guest

    Does the drive spin when installed?
    What do you have on each IDE cable?
    When the system boots, what does the screen say?
     
  8. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Does the drive spin when installed?
    Yes
    What do you have on each IDE cable?
    Main one has the hdd and other one has a dvd+/-rw and a CD-RW drive
    When the system boots, what does the screen say?
    DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER


    what should i do now
     
  9. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,076
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    128
    inside the bios does it detects or not detects the wd
     
  10. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    it does not detect it in the Bios

    what should i do? this is frustrating
     
  11. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,076
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    128
    are you using a 80 wire cable or 40 wire. if 80 is drive on end or in middle, if in middle move to end connector(black not blue)as some cables have pin missing & will only see drive if drive setup as slave
     
  12. ianski7

    ianski7 Guest

  13. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    im using the one that came with the drive i dont know how to tell if its 80 or 40 sorry thanks
     
  14. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    yea i tried the program and it still doesnt work

    EDIT: u got ne other ways that may work thanks
     
    Last edited: Nov 24, 2004
  15. ianski7

    ianski7 Guest

  16. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    nope it didnt show up in my computer or the bios what
    should i set the jumpers to i want to to be the master drive and only drive in the computer
     
  17. ddp

    ddp Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Messages:
    39,076
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    128
    what is the motherboard drive is hooked up to, make & model as possibility board might need bios upgrade or board replacement to see drive. can you hook drive to your computer to see if it ids or not
     
  18. ianski7

    ianski7 Guest

    Hey

    Look at the last link I posted and try your drive with the CSEL setting with you drive on the end of the cable. Try in the middle too.

    Try also the single setting in the diagram.

    Try the drive on both IDE channels.

    Try a different cable.

    Do your CD/DVD show in Bios?
     
  19. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    mobo
    Asus P4B-LA
    Award Moddular BIOS v6.0
     
  20. DAW1

    DAW1 Member

    Joined:
    Nov 24, 2004
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    ok it showed up in bois but when i try to install windows xp it says "setup cannot access this disk" what do i do now
     

Share This Page