1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

is HDMI/DVI necessary for upconversion?

Discussion in 'HD DVD discussion' started by daufoi, Nov 2, 2006.

  1. daufoi

    daufoi Member

    Joined:
    Nov 2, 2006
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    Hello,

    I am buying an upconvert DVD player but my lcd tv doesn't have either an HDMI or DVI connection. Will the DVD player upconvert using a component connection?

    Thank you.
     
  2. ChiknLitl

    ChiknLitl Regular member

    Joined:
    Oct 25, 2005
    Messages:
    455
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    I think it depends on the player. I have an upconverting player and, even though 1080i can be carried through component, the player only upconverts through HDMI. Go figure!
     
  3. aabbccdd

    aabbccdd Guest

    what res is your TV capable of ? if it capable of 1080i or 1080p and you have a an input that is Pr Cr and Pa Ca on the dvd player and the TV it will work
     
  4. gerry1

    gerry1 Guest

    I have an oppo upconversion; it will only upconvert through the DVI, not the component...they're quite specific about it in the instructions. I guess it depends on the player...Samsung and LG also require connections through HDMI.
     
  5. ChiknLitl

    ChiknLitl Regular member

    Joined:
    Oct 25, 2005
    Messages:
    455
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    I have a Phillips and a Panasonic, both upconverting, both requiring HDMI connections according to the instructions. I've never tried connecting through the components.
     
  6. dblbogey7

    dblbogey7 Guest

  7. HD_nut

    HD_nut Regular member

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    139
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    That Zenith did upconvert through the componet and I hear that a samsung did the same, but I hear they were poor. I had the Zenith & took it back for the Sony.
     
  8. eatsushi

    eatsushi Regular member

    Joined:
    May 7, 2006
    Messages:
    572
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    Does Sony have a player that upconverts thru component?

     
  9. HD_nut

    HD_nut Regular member

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    139
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    26
    No, I found out after I ordered the Zenith that it had a firmware issue, so I never opened the box. The Sony only converts through HDMI.
     
  10. dblbogey7

    dblbogey7 Guest

    The original poster was looking for a player that upconverts thru component.

    The Zenith's DVI performance was suspect at best. It had very good reviews when upconverting thru component. The original firmware was downloadable on the internet and units with later FW's could be restored to enable component upconversion.
     

Share This Page