1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

PVR Running XP 5.1 Audio issues

Discussion in 'High resolution audio' started by mattduval, Jan 14, 2010.

  1. mattduval

    mattduval Member

    Joined:
    Jan 14, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    11
    I am currently running my home built PVR using SAGETV as my TV Turner client. When watching over the air Hi-Definition shows I receive 5.1 audio. I occasionally download tv shows since I only have one tuner and sometimes I have to download a show that SAGETV didn't record. Most of the time these shows are in mkv file format about 1.2 gb for a 45min show. The issues I am having are that the downloaded shows when playing through vlc player or kmplayer I never receive full 5.1 audio, all channels play the same sound. I am not sure if its the way the video file is encoded or if I am missing something, I even tried using sagetv to play the file same result.
    Motherboard is an Asus M2A-VM HDMI using the on board Realtek HD Audio sound card. I use AUDIO 2RCA Y ADAPTER CABLES to transfer the sound to my sony receiver multi input channels.

    Is there something I can do to receive the 5.1 on the downloaded files or is this just a limitation of the files due to encoding?

    2nd part questions
    I am considering purchasing the AuzenTech AZT-XFHTHD so I can transfer my video and audio over one HDMI cable to my receiver. Would I experience any benefit for the above issue from this card or would I just be purchasing for convenience.

    url: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813131174
    url: http://www.newegg.com/Product/Produ...4&cm_re=auzentech_x-fi-_-29-156-014-_-Product
     
  2. cactikid

    cactikid Active member

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    4,625
    Likes Received:
    22
    Trophy Points:
    68

Share This Page