1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

The Official PC building thread -3rd Edition

Discussion in 'Building a new PC' started by ddp, Jul 16, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ZoSoIV

    ZoSoIV Regular member

    Joined:
    Oct 24, 2007
    Messages:
    4,118
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    thats cool Mort i wanted the system to run a few days before i started OC(ing) anyway making sure everything is stable (seems to be) so whenever you get time get with me
     
  2. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    ZOSO
    you running vista? if not how much of the 4 gigs does XP see/recognise?
     
  3. creaky

    creaky Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 14, 2005
    Messages:
    31,683
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    96
    (32bit) XP will only see 3 and a bit Gig..
     
  4. bigwill68

    bigwill68 Guest

    So which route you got your mind set on goin with so far there the Asus or the Gig..?

    so creaky Xp only see's 3 gig's nothing more right? and Vista see's it all Vista is 64bit right?
     
    Last edited by a moderator: Jul 17, 2008
  5. Sophocles

    Sophocles Senior member

    Joined:
    Mar 1, 2003
    Messages:
    5,977
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    128
    As creaky stated, you will not see all of the 4 gigs, since 32 bit windows can only address 4.096 Gigs of memory total. How much you will see depends on how many other pieces of hardware has memory and how much. If the memory on your graphics card is 512 Megabytes then that much will be subtracted from the systems 4.096 GB total. If you have two graphics cards then with 512 megabytes then you will have 1.024 Gb subtracted. Nvidia has some new card that have 768 Mb of memory add two of those for SLI and gigabytes of memory would be completely pointless.
     
  6. Deadrum33

    Deadrum33 Active member

    Joined:
    Jul 23, 2005
    Messages:
    2,011
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    66
    Agreed, it turns a normally time consuming encoder, DVD-RB/CCE and runs it at transcoder speeds.
    You guys wont believe how far itll OC before having to add volts.
    I personally feared temperatures more than over-volting, making me think this could really scream with better-than-air cooling.
    (I think I just combined the DVD-RB thread with the OC thread in the PC Build thread 3---Isnt that some kind of record? :p)
     
  7. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    seeing that my GPU is only 256mb
    (EVGA 256-P2-N615-TX GeForce 7600GT 256MB 128-bit GDDR3 PCI Express x16 SLI Supported Video Card - Retail)

    then if i got 4 gigs (2 x 2gb) then XP would see a good 3.6gb+????? Hmmm 3.6gb 3.6ghz OC....kinda got a theme going here...lol
     
    Last edited: Jul 17, 2008
  8. sammorris

    sammorris Senior member

    Joined:
    Mar 4, 2004
    Messages:
    33,355
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    118
    I see 3582MB with a 512MB GPU. Add 512 to 3582 and you get 4904, two off. If that theory holds true with a 256MB GPU, you should see 3838MB.
     
  9. Sophocles

    Sophocles Senior member

    Joined:
    Mar 1, 2003
    Messages:
    5,977
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    128
  10. cincyrob

    cincyrob Active member

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    5,065
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    96
    maximum allocatable memory
    1.2 gigabyte


    so that means im useing .8gigs now?

    if so what the hell is useing it? 256mb for my GPU whats the 544mg being use by??
     
    Last edited: Jul 17, 2008
  11. sammorris

    sammorris Senior member

    Joined:
    Mar 4, 2004
    Messages:
    33,355
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    118
    No, it's the maximum amount of memory any one program can use, I believe. Mine comes out at 1.4GB, and I'm certainly not using 2.2GB.
     
  12. haskins69

    haskins69 Member

    Joined:
    Jun 21, 2008
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Just thought I'd Let you folk's Know that I took the ASUS Striker II Formula , They only offered the EVGA 780i Part# 132-CK-NF78-A1 , which has less Upgrade option's than ASUS . If they would of offered the other one , EVGA 780i Part# 132-YW-E178-A1 . I would of took it!!!! but I'm trying to look to the future, meaning which will be able to take 1066 ram , which one OC's better, ect......

    I'll most likely regret the choice but I made a Call now I must live with It!!!!!

    Thank's for the input though!!!!!!
     
  13. sammorris

    sammorris Senior member

    Joined:
    Mar 4, 2004
    Messages:
    33,355
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    118
    Fair enough. Good luck, you'll need it. The Striker II is even more problematic than the original.
     
  14. ZoSoIV

    ZoSoIV Regular member

    Joined:
    Oct 24, 2007
    Messages:
    4,118
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    haskins69, let us know how it works out

    the end game may be getting a refund if the ASUS Striker II Formula has problems also
     
    Last edited: Jul 17, 2008
  15. haskins69

    haskins69 Member

    Joined:
    Jun 21, 2008
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    my warranty with cyberpower on system run's out 8/16 If I have issues that I can't work out I'll Have to deal with ASUS , and since the board was bought as part of a system , cash refund is probily out , but I seem to find a why to get under a company's skin when I feel I'm being screwed, so hopefully if this board has issues [I HOPE IT DON'T ] I'll either get good help from ASUS or I'll find their weak spot and dig in till they sort it out , because the way I see it............If I run default setting's , don't OC ,and just do normal computer stuff [games ,convert movies , download torrent's ect.....] it should work as advertized if not then they can either make it good some how or deal with a lawyer , and I might have to by anouther board to get me though that ,BUT I'LL BE DAMNED IF I'LL PAY THIS MUCH FOR A BOARD AND JUST SAY OH......WELL I'LL GET SATICFACTION OR I'LL BE THEIR WORST NIGHTMARE FOR THE NEXT 3 YEARS!!!!!ASUS MIGHT JUST END UP HATING ME!!! BUT OH WELL.....

    Again I am only doing normal computer stuff and if the asus board can't hang then it probably will fall under the lemon law [ it's illegal to sell something you know don't work!! } and pursue them that way it don't cost me nothing but time . ASUS would have to pay all lawyer fee's mine and their's!!!

    BUT LET'S HOPE IT DON'T COME TO THAT!!!!

    Thank's folk's.........later
     
  16. Sophocles

    Sophocles Senior member

    Joined:
    Mar 1, 2003
    Messages:
    5,977
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    128
    haskins69

    The board will do just fine. Some of us fail to realize that not everyone is an extreme overclocker. Many gamers continue to purchase boards with Nvidia chipsets so that they can run SLI if needed. The board will allow some modest overclocking should the need ever arise, but if it is not what you intended to do then even that's irrelevant. You made a choice to spend your money just as you wanted to and that's the way it ought be. Enjoy!!
     
  17. theonejrs

    theonejrs Senior member

    Joined:
    Aug 3, 2005
    Messages:
    7,970
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    116
    rick5446,
    Cool but slow! E-Sata is many times faster than USB. I'm sure they make a dock for a 5.25 bay (removable HDD bay) that would be Sata all the way that would be much faster. Some of the external drives work on Firewire, usb and Sata!

    Russ
     
  18. haskins69

    haskins69 Member

    Joined:
    Jun 21, 2008
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    FINALY A GOOD COMMENT ON ASUS BOARD I THOUGHT I WOULDN'T GET ONE!!!
     
  19. haskins69

    haskins69 Member

    Joined:
    Jun 21, 2008
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    OH...I FORGOT I HOPE YOUR RIGHT !!!!! I ONLY DID BASIC SH** WITH LAST 6 ASUS BOARDS , AND THEY ALL WENT TIT'S UP!!!

    BUT THANK'S FOR VOTE OF CONFIDENCE !!!!!!
    HOPE....HOPE......HOPE.....
     
  20. ZoSoIV

    ZoSoIV Regular member

    Joined:
    Oct 24, 2007
    Messages:
    4,118
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    46
    haskins69, contacting the BBB would be the first step if it doesn't work out
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page